Pákistán zavádí vojenské soudy

Islámábád – Pákistán pokračuje v tažení proti teroristům. V reakci na krvavý útok, při kterém Taliban v Péšávaru povraždil víc než 130 dětí, zavádí vláda vojenské soudy. Ty budou o podezřelých islamistech rozhodovat ve zrychleném řízení. Podle premiéra by měly fungovat nejméně následující dva roky.

Vojenské soudy budou přísnější a rychlejší než ty civilní. Podle agentury AFP se na změně dohodly všechny parlamentní strany, které hodlají odhlasovat příslušné ústavní změny. 
Jde o další z kroků následujících po teroristickém útoku na školu v Péšávaru. Krátce po něm zrušila vláda moratorium na trest smrti a nechala popravit několik odsouzenců k nejvyššímu trestu.
  
„Hrůzy v Péšávaru změnily Pákistán. Musíme vykořenit teroristickou mentalitu a porazit extremismus a sektářství,“ pronesl ve středu premiér Naváz Šaríf při představení „akčního plánu“ proti terorismu.

Další kroky v boji proti terorismu:

  • Zrušení financování organizací podezřelých z napojení na extremisty.
  • Zavření škol nabádajících k islamismu a zabránění radikálům, aby se vyjadřovali na internetu.
  • Vracení afghánských uprchlíků zpět do jejich vlasti.

Celkově by v příštích dvou až třech týdnech mělo být oběšeno kolem 500 odsouzenců na smrt. Má jít o ty zločince, jejichž činy se vztahují k terorismu. Podle odhadů mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) je v pákistánských celách smrti celkově více než osm tisíc vězňů.

V Pákistánu je trest smrti udělován relativně často, od roku 2008 ale nebyly popravy vykonávány. Jejich obnovu kritizovaly v posledních dnech organizace pro lidská práva.