Městu a světu: Papež odsoudil pronásledování menšin v Iráku a v Sýrii

Vatikán – Papež František v tradičním vánočním poselství Urbi et Orbi (Městu a světu) odsoudil „brutální pronásledování“ obyvatel Iráku a Sýrie a vyjádřil naději, že svět poskytne obětem konfliktu humanitární pomoc. Už včera povzbudil uprchlíky v iráckém Kurdistánu. Papež se zmínil také o krizi na Ukrajině. Zemi popřál „bratrství a smíření“.

Papež tvrdými slovy odsoudil „brutální pronásledování“, masakry a únosy lidí na Blízkém východě, ale i v Nigérii a Pákistánu.

Násilí jsou vystaveny etnické a náboženské skupiny v Sýrii a Iráku, mnoho lidí už bylo uneseno nebo zabito v Nigérii, prohlásil František. Odsoudil rovněž útok v pákistánském Péšávaru. Islamisté tam minulý týden ve škole zabili 141 lidí, z toho 132 dětí.

Urbi et Orbi: František zmínil masakry v Iráku a v Sýrii (zdroj: ČT24)

„Prosím Boha, aby chránil všechny naše bratry a sestry v Iráku a Sýrii, kteří už velmi dlouho trpí tamním konfliktem. A kteří spolu s dalšími členy náboženských skupin musí čelit brutálnímu stíhání a teroru. Ať jim Vánoce přinesou víru a naději, stejně jako dalším lidem žijícím mimo své domovy – uprchlíkům, vyhnancům a exulantům, dětem, dospělým a starým,“ prohlásil František. Zvláštní dík si podle něj zaslouží lidé pomáhající obětem epidemie eboly.

„Nechť lhostejnost se změní ve vstřícnost a odpor v pohostinnost, aby všichni, kdo dnes trpí, mohli dostat nezbytnou humanitární pomoc a přečkali útrapy zimy, vrátili se do svých zemí a žili důstojně,“ prohlásil papež v poselství proneseném v italštině.

František rovněž vyzval k dialogu mezi Izraelem a Palestinci a vyzval Ukrajince, aby překonali nenávist a nastoupili cestu k sbratření a usmíření. Lidem v rozvinutých zemích uvrženým do požitkářství a lhostejnosti popřál, aby dokázali obměkčit svá srdce.

Papež už včera telefonoval uprchlíkům v iráckém Kurdistánu, kteří utekli před radikály z Islámského státu. Mnozí z nich jsou křesťané a příslušníci komunity jezídů. „Drazí bratři, jsem vám ve svém srdci velmi nablízku. Myslím na nevinné děti, na děti, které zemřely nebo jsou zneužívány. Myslím také na prarodiče, kteří žili své životy a teď musejí nést takový kříž. Objímám vás všechny a přeji vám svaté Vánoce,“ uvedl papež.

Jezídi v uprchlickém táboře
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Khalid Mohammed

Osud uprchlíků přirovnal k osudu Ježíše. „Jste jako Ježíš o vánoční noci. Ani pro něj nebylo místo a musel se zachránit útěkem do Egypta,“ řekl. Připomněl tak biblický příběh o útěku svaté rodiny do Egypta před králem Herodem, který nařídil vyvraždění novorozenců. 

František na včerejší štědrovečerní mši ve Vatikánu před pěti tisíci věřícími vyzval katolíky, ať pustí Boha do svých životů a otevřou se dobru a laskavosti.