Hongkongské zatýkání pokračuje - dalších 37 zadržených

Hongkong – Dalších 37 lidí zadržela v noci na dnešek hongkongská policie. Důvodem je jejich zapojení do obnovených protestů za demokratické volby. Jedná se již o druhou noc, kdy se do ulic vrátili prodemokratičtí aktivisté, jejichž protestní tábory byly vyklizeny v půlce prosince, uvedla agentura AP.

Podle policie zablokovali demonstranti v noci pět ulic ve čtvrti Mong Kok a odmítali uposlechnout výzvy, aby se rozešli. Zadrženým je od 13 do 76 let. O den dříve bylo ve stejné čtvrti zatčeno při podobných protestech celkem 12 lidí.

Na facebookové stránce protestního hnutí bylo uvedeno, že se demonstranti shromáždili na třech místech, kde zpívali politické písně a v rukou drželi deštníky, které se staly symbolem hnutí, když se jimi protestující bránili proti pepřovému spreji policistů. Někteří měli na hlavách santaclausovské čepice a vykřikovali hesla jako Chceme opravdovou demokracii.

Nepokoje se odehrály v místech, kde postavili aktivisté tři protestní tábory, které více než dva měsíce blokovaly tamní ulice. Protesty začaly koncem září s cílem vymoci neomezené hlasovací právo. Na svém vrcholu přivedly do ulic desetitisíce lidí.