Belgický Mons nemá kvůli kultuře peníze na fotbal

Mons – Evropským městem kultury pro rok 2015 bude vedle Plzně také belgický Mons, město se středověkým gotickým náměstím, které se pyšní tím, že je sídlem vrchního velení spojeneckých sil v Evropě. Vedení města nicméně bojuje s kritikou, jež mu vyčítá, že kvůli propagaci umění a kultury riskuje krach místního fotbalového klubu.

Město kultury Mons možná přijde o svůj fotbalový klub (zdroj: ČT24)

Mons může na chod a propagaci města vynaložit nepoměrně více peněz než její západočeský partner. Jeho rozpočet je totiž až čtyřikrát větší, v přepočtu má městská rada k dispozici téměř dvě miliardy korun. Kvůli statutu města kultury se v Monsu otevře pět nových muzeí za desítky milionů eur a dokončuje se také nový koncertní sál. „Do našeho sálu budeme moci pozvat koncertovat také hudebníky z Plzně,“ říká Jean-Paul Dessy, belgický skladatel současné hudby.

Očekávání města jsou ohledně roku 2015 skutečně veliká. „Upřímně, naším cílem jsou dva miliony návštěvníků, kteří se přijedou podívat,“ přiznává Yves Vasseur, komisař projektu Mons 2015.

Fotbaloví fanoušci: Starosto, probuď se!

Milionové částky, které se město rozhodlo investovat do kultury a její propagace, ale vyvolávají nevoli fanoušků místního fotbalového klubu, jež stojí před bankrotem. Společně se proto vydali na stadion s transparenty plnými hesel, ať se starosta probudí, že druholigový klub potřebuje eura. Projekt podporují na svých dresech i samotní hráči, ale přicházejí kvůli tomu o sponzory. „Některé firmy nám říkají, že se sponzorsky účastní aktivit projektu Mons 2015, takže tento rok nám nemohou pomoci,“ dodává Pierre Francois z fotbalového klubu RAEC Mons.

Město Mons navštívil spisovatel Victor Hugo a vězněn tu byl básník Paul Verlaine, taková jsou lákadla Evropského města kultury pro rok 2015, jehož vizitce by krach vlastního fotbalového klubu příliš neprospěl.

Vydáno pod