Ve Švédsku vzplála další mešita, příčina zatím nejasná

Stockholm - Mešitu v jihošvédském Eslöv zachvátil v noci na dnešek požár. Hasičům se ho podařilo rychle uhasit, nikdo se při něm nezranil. Škody jsou jen malé, v posledních pěti dnech jde ale už o druhý podobný případ. Přesné příčiny požárů policie zatím nezná, média ale píší o pravděpodobném žhářském útoku.

Čtvrteční požár ve městě Eskilstuna západně od Stockholmu zranil nejméně pět osob. Ani zde není stále jasné, co požár způsobilo. Policie sice nejprve hovořila o tom, že někdo vhodil mezi shromážděné muslimy zápalný předmět, ale poté to zpochybnila s tím, že nemůže najít svědky.

Ve Švédsku, kde se po zářijových volbách stala radikálně pravicová strana Švédští demokraté třetí nejsilnější parlamentní formací, se příliš nedaří vyšetřovat nenávistné projevy proti přistěhovalcům. Nikdo nebyl například zadržen za namalování hákových křížů na dveře jedné mešity v září ve Stockholmu ani za listopadové rozbití okna mešity ve městě Fittja, do něhož kdosi hodil prasečí nožičky.

Incidenty se staly v době, kdy se v zemi diskutuje o imigrační politice. Debaty vyvolala krajní pravice, která požaduje, aby se o 90 procent snížil počet žadatelů o azyl, jimž je povolen pobyt v zemi. Hlavní politické strany ale trvají na tom, aby si Švédsko zachovalo svůj liberální přístup k imigraci.