V bývalém vojenském prostoru v Milovicích vznikne elektrárna, bydlení i vědecko-technický park

Události v regionech: Výstavba v Milovicích (zdroj: ČT24)

Věda, výzkum, ochrana přírody i safari jsou v plánu pro budoucnost bývalého vojenského prostoru ve středočeských Milovicích. Zastupitelé zrušili stavební uzávěru pro někdejší vojenský prostor, a tak se tam může začít stavět. Je to 32 let poté, co Milovice v roce 1991 opustila okupační sovětská armáda.

Letiště, osm hangárů a hektary nevyužívaného území představují pozůstatky někdejšího vojenského areálu v Milovicích. Nedaleko zůstaly ještě čtyři bytové domy po sovětských důstojnících. Teď v nich bydlí asi dvě stě lidí. Do města je to 2,5 kilometru.

„Teď na tom území je stavební uzávěra, takže se tam nemůže stavět,“ popsal stav krajský radní pro regionální rozvoj Jiří Snížek (Piráti). A právě tu v pondělí zastupitelé svým rozhodnutím zrušili. Kromě obchodu a zázemí pro místní je v plánu dostupné bydlení pro dalších 800 lidí, vědecko-technický park nebo solární elektrárna. Jednání s investory už běží.

„Na fotovoltaickou elektrárnu, výrobnu vodíku, na to zájemce máme. Máme i další zájemce na filmová studia, na nějaké kulturní využití, festivaly, ale o tom budeme ještě dál jednat,“ doplnil radní. Stavět by se mohlo začít příští rok, až vedení kraje projekty schválí a stavební úřad vydá povolení. 

Rozvoj milovického areálu doteď brzdily neshody mezi někdejším vedením kraje, obcemi a místními. Ti třeba nesouhlasili s plány krajských radních na výstavbu největší solární elektrárny. „Když tady chtěli na letišti postavit největší solární elektrárnu pomalu v Evropě, tak jsme se proti tomu postavili, protože to by všechno tady zničili,“ podotkl Jiří Petr z milovického letiště Boží Dar.

K dohodě tak zastupitelé došli po 32 letech od doby, kdy Milovice opustila sovětská armáda. Jednu věc se ale vybudovat už podařilo, a to přírodní rezervaci. Na 360 hektarech se pasou divocí koně, zubři a pratuři.