Většina Severodoněcku je pod ruskou kontrolou, vzplála nádrž s chemikálií

Většina východoukrajinského Severodoněcku je pod kontrolou ruských vojáků, uvedl předseda regionální administrativy Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Oznámil také, že okupanti zasáhli ve městě nádrž s kyselinou dusičnou, z níž vylétl narůžovělý oblak. Ukrajinský generální štáb již dříve uvedl, že ruští vojáci připravují rovněž ofenzivu na nedaleká města Siversk a Rajhorodok.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Rusko ve směru na Severodoněck a Bachmut s podporou dělostřelectva a minometů stále podniká aktivní útočné operace. „Nepřítel se snaží plně pod kontrolu získat město Severodoněck a v tomto směru obklíčit (ukrajinské jednotky),“ napsal ve večerním hlášení ukrajinský generální štáb. Podle Hajdaje ale samotné město v obklíčení ruských jednotek není.

O Severodoněck ruští a ukrajinští vojáci tvrdě bojují už týdny. Útočníci v pondělí pronikli na severovýchodní a jihovýchodní okraj města, v průběhu úterý se z obou stran objevovala hlášení o jejich postupu. Přesnou situaci nelze kvůli aktivním bojům zjistit. 

Přerušená evakuace

Město je kvůli bojům ochromené a zhruba týden už nebylo možné doručit humanitární pomoc. Ostřelování a boje jsou nepřetržité, což znemožňuje evakuaci civilního obyvatelstva.

Evakuaci musely úřady zastavit kvůli ustavičnému ruskému ostřelování, napsal ruskojazyčný server BBC. „Tisíce civilistů nemohou opustit město kvůli střelbě. Nemají přístup k vodě, jídlu, lékům a elektřině,“ řekl šéf nevládní organizace Norwegian Refugee Council Jan Egeland. Oblastní úřady dříve uvedly, že v Severodoněcku zůstává okolo 15 tisíc lidí.

Podle starosty města Oleksandra Strjuka ruské dělostřelecké útoky zničily kritickou infrastrukturu a devadesát procent budov, od začátku války ve městě zemřelo na patnáct set civilistů.

Podle hlavy oblasti Hajdaje v Severodoněcku ruský letecký útok také zasáhl nádrž s kyselinou dusičnou, která se nacházela v areálu tamního chemického závodu. Zbývající obyvatele města vyzval, aby si doma vyrobili ochranné roušky.

Ukrajinským silám ve městě nehrozí obklíčení, protože mají stále ještě možnost ústupu do Lysyčansku, uvedl v úterý Hajdaj. 

Ukrajinci přicházejí o území, která jim sloužila jako opěrné body, tvrdí analytik

Podle analytika Pavla Havlíčka z Asociace pro mezinárodní otázky nelze vnímat válečnou zónu jako jeden celek a je třeba rozlišovat jednotlivá místa bojů. „Jak vidíme, boje se týkají širšího pásu, který se táhne od východu až na jih. Ukrajinské síly v poslední době dosáhly celé řady úspěchů kolem Charkova a na jihu kolem Chersonské oblasti, kde se protiofenzivou podařilo získat část území zpět.“

„Kde se jim naopak nedaří, je oblast samého východu Ukrajiny na Donbase. Iniciativu zde přebírá ruská armáda. Ukrajinská armáda je pomalu, ale postupně vytlačována z regionů, které ještě na začátku války dokázala hájit,“ komentoval analytik situaci ve vysílání Studia 6.

Analytik Havlíček (AMO) o summitu EU a bojích na Donbasu (zdroj: ČT24)

Důvodem je podle něj přesunutí těžiště bojů a přesun většiny ruské techniky a ozbrojených sil. „Tohle je něco, co vidíme jako negativní dynamiku bojů v posledních dnech nebo týdnech, kdy dochází k tomu, že opěrné body, o které se Ukrajinci mohli opírat ještě na začátku války, jsou pomalu ztráceny. Ukrajinská armáda se zde musí stahovat, aby sama nebyla obklíčena a nebyla v zajetí ruských sil v takovém úzkém rohu, cípu Ukrajiny, který Rusové svou okupací vytvořili.“

Havlíček také zmínil, že kvůli chybám v komunikaci a nekoordinaci ruských sil jsou na bojiště posíláni rovněž generálové a vysocí vojenští armádní zástupci, kteří musí dávat pokyny jednotkám na místě, a proto jich velký počet umírá. „Jde o systémový problém, který ruská armáda nedokázala překonat od počátku nové vlny konfliktu, tedy od 24. února. Vede to k zásadním ztrátám, Ukrajinci reportovali zabití minimálně osmi vysoce postavených generálů,“ uzavřel Havlíček.

Ruští vojáci dostali za ostřelování Charkova přes jedenáct let vězení

Ukrajinský soud v úterý vyměřil dvěma ruským vojákům obžalovaným z raketového ostřelování civilních cílů v ukrajinské Charkovské oblasti trest jedenáct a půl roku vězení. O rozsudku informoval server Ukrajinska pravda. Od začátku ruské invaze před více než třemi měsíci je to druhý verdikt ukrajinské justice nad příslušníky okupační armády.

Oba odsouzení sloužili v Murmanské oblasti, Alexandr Bobykin byl řidič odpalovacího raketového systému Grad a Alexandr Ivanov byl střelcem stejného bojového vozidla. Čelili obžalobě z porušení válečného práva a zvyklostí, prokuratura pro ně žádala nejvyšší možný trest dvanáct let. Dvojice u soudu přiznala vinu a svých činů litovali.

Vojáci byli v únoru na cvičení na Krymu, který Rusko okupuje, a ve druhé polovině února se přesunuli do ruské Belgorodské oblasti. Tam se jejich jednotka dozvěděla o propuknutí války. Systémy Grad umístili zhruba pět kilometrů od hranic Ukrajiny, popisuje Ukrajinska pravda dění z konce února. Při útocích v Charkovské oblasti byly zničeny obytné domy a také veterinární škola. Vojáci se po ukrajinském protiútoku tři dny ukrývali, než byli zajati.

Minulý týden uložil soud v Kyjevě doživotní trest jednadvacetiletému ruskému seržantovi Vadimu Šišimarinovi, kterého shledal vinným ze spáchání válečného zločinu. Podle verdiktu Šišimarin 28. února ve vsi Čupachivka na severovýchodě Ukrajiny na rozkaz jiného ruského vojáka zastřelil z okna auta dvaašedesátiletého Ukrajince.