„Umírají děti kvůli napoleonským plánům našeho dalšího Caesara.“ Slavného ruského zpěváka stíhá policie

Lídr populární ruské rockové skupiny DDT Jurij Ševčuk se dostal do problémů poté, co prohlásil, že „vlast není prezidentova řiť, kterou je potřeba líbat“. Výrok o Rusku a prezidentovi Vladimiru Putinovi pronesl před několikatisícovým davem na středečním koncertu v Ufě. Hned po vystoupení za zpěvákem přišla do zákulisí policie a sepsala s ním protokol o přestupku, informuje zpravodajský web stanice Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda. Podle BBC mu hrozí pokuta.

„Právě teď na Ukrajině zabíjí lidi. Proč? Naši chlapci tam umírají. Proč? Co je cílem, přátelé? Zase umírá ruská a ukrajinská mládež. Umírají staříci, ženy, děti kvůli nějakým napoleonským plánům našeho dalšího Caesara. Vlast, přátelé, není prezidentova řiť, kterou musíte pořád líbat. Vlast je chudá babička na nádraží, která prosí o brambory,“ řekl zpěvák.

Tisíce lidí v sále na slova reagovaly souhlasnými pokřiky a ovacemi. Ředitel produkční společnosti Radius Radmir Usajev na sociálních sítích uvedl, že policie po koncertu mluvila se zpěvákem asi hodinu a ptala se ho na jeho výroky o „válce a vlasti“.

Ševčuk ale při výslechu odmítl svědčit, a to s odvoláním na článek ruské ústavy, který dává právo nevypovídat sám proti sobě, píše na svém ruskojazyčném webu server BBC s odkazem na snímek protokolu, který se objevil na sociálních sítí. Umělce podle serveru čeká soud v Petrohradu a zpěvákovi hrozí pokuta až padesát tisíc rublů (asi 18 900 korun).

Od doby, kdy na Putinův příkaz začala na konci února ruská invaze na Ukrajinu, se úřady v Rusku snaží mezi lidmi potlačit projevy nesouhlasu s touto válkou. Nedlouho po zahájení invaze například Rusko přijalo zákon, který zakazuje výroky vrhající špatné světlo na ruskou armádu.