Roky žije v Česku, teď pomáhá krajanům. „Budu to dělat dál, abychom vyhráli válku“

Roky žije v Česku, teď pomáhá krajanům (zdroj: ČT24)

Na Ukrajinu vypravil několik kamionů humanitární pomoci, desítkám uprchlíků pomohl s dorozuměním, ubytováním, prací. Vasyl Jurkiv pochází z jihozápadní Ukrajiny a do České republiky přišel před 25 lety jako dělník. Od roku 2004 žije v jihočeském Táboře.

Až do posledního únorového týdne vedl víceméně normální život, řídil malou stavební firmu, trávil čas s rodinou. Válka obrátila jeho život naruby. „Probudil jsem se, vzbudil manželku a řekl jí, že máme válku. V ten moment jsem nemohl dýchat. Myslel jsem, že umřu. Všeho jsem nechal a začal shánět pomoc,“ vyprávěl Jurkiv.

Věci mu lidé nejprve vozili na parkoviště. Následně sehnal sklad, z něhož od začátku konfliktu odjelo deset kamionů humanitární pomoci na jihozápad Ukrajiny. Potřebné věci v něm ovšem najdou i ti, kteří před válkou utekli.

Ve své firmě dal práci uprchlíkům, osudy dalších se k němu dostávají náhodou. Telefon mu zvoní téměř nepřetržitě. „Mít prostředníka z ukrajinské komunity je dar a velká pomoc – nejen s tlumočením, ale i s mentalitou, odhadem přicházejících lidí,“ upozornil starosta Tábora Štěpán Pavlík.

Před válkou chtěl Jurkiv pro rodinu opravit dům, ale tento i další sny budou muset počkat. „Budu to dělat, dokud budu moct, abychom válku vyhráli,“ dodal rezolutně.