Pojišťovny od dubna neproplácí části laboratoří testy na covid

Události: Některým laboratořím už pojišťovny neproplatí covidové testy (zdroj: ČT24)

Některá testovací místa na covid od dubna zkracují provozní dobu. Zdravotní pojišťovny také dál nebudou platit PCR testy laboratořím, se kterými ještě před epidemií neměly smlouvy. Podle mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívové půjde asi o desetinu míst. Ve čtvrtek přibylo v Česku 6495 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což bylo nejméně za všední den od začátku roku. Německo oznámilo 252 530 nově nakažených, incidence mírně klesla. Úřady kvůli šíření koronaviru uzavřely západní polovinu Šanghaje.

„S ohledem na zklidnění epidemické situace se VZP s ministerstvem zdravotnictví dohodla na ukončení proplácení PCR testů prováděných dodavateli, kteří nemají smlouvu s pojišťovnou,“ uvedla mluvčí pojišťovny Plívová.

„Vracíme se do běžného režimu českého zdravotnictví, to znamená, že zdravotní služby poskytuje ten, kdo má smlouvy se zdravotní pojišťovnou,“ komentuje krok náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Pacienti podle ní změny nepocítí, protože síť laboratoří a odběrových center zůstává dostatečně hustá a je připravená i na případný opětovný výrazný nárůst potřeby PCR testování. Například v případě VZP jde o čtrnáct nesmluvních laboratoří ze 173.

Lidé stále mají z veřejného zdravotního pojištění hrazené PCR testy k diagnostikování covidu nařízené lékařem nebo hygienou a navíc jeden měsíčně na vlastní žádost.

V době nejvyšší potřeby testování ministerstvo zdravotnictví souhlasilo s tím, aby se z veřejného zdravotního pojištění platilo i laboratořím a odběrovým místům, které v té době smlouvu na PCR testování neměly. Vznikala tak i odběrová místa mimo zdravotnická zařízení, například v různých kontejnerech na parkovištích obchodních domů. Resort zdravotnictví nyní eviduje 486 testovacích míst. Povolení testovat mělo dosud více než 150 laboratoří.

V pátek 1. dubna mají podnikatelé, pracovníci na dohodu a malé firmy poslední možnost podat žádost o kompenzační bonus za druhé bonusové období, tedy leden. Žádat mohou až o 40 tisíc korun v prvním období od 22. listopadu 2021 do 31. prosince 2021 a v druhém období, kterým je letošní leden.

Žádosti o bonus za první období bylo možné podávat do 1. března, pakliže jejich tržby klesly primárně v důsledku covidových opatření státu minimálně o 30 procent proti srovnávacímu období. To je stanoveno jako tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce v rozhodném období od 1. června do 31. října 2021.

Množství testů klesá

Kromě počtu nově nakažených v Česku ale ve čtvrtek stejně jako v předchozích dnech klesalo i množství provedených testů na koronavirus. Snížilo se oproti předchozímu týdnu asi o 15 procent na zhruba 26 400. Například v nejpočetnější kategorii testů – preventivní a plošné – tak podíl pozitivně testovaných stoupl z 16,47 procenta za předchozí čtvrtek na 21,09 procenta.

U druhé nejpočetnější indikace testů – diagnostické, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky nemoci, ale podíl pozitivních mírně klesl, a to z 34,44 na 33,42 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních také snížil, a to z 19,14 na 18,47 procenta.

Denní nárůsty počtu nakažených postupně klesají už asi od začátku února. Tehdy přibylo 1. února přes 57 tisíc případů nákazy koronavirem, což bylo nejvíce za den od začátku epidemie v Česku v březnu 2020. Tento týden se nárůsty pohybují už jen zhruba mezi 6500 až 8900 nově nakažených a minulý týden činily ve všedních dnech asi 7100 až 10 500 případů.

Počet hospitalizovaných se drží pod dvěma tisíci

Vytrvale klesá incidenční číslo, tedy počet nově nakažených koronavirem za posledních sedm dní na každých sto tisíc obyvatel. Snížilo se ze čtvrtečních 425 případů na 420. Nejvyšší je číslo stále v Praze s 571 případy a nejnižší je v Libereckém kraji s 295 případy.

V Česku laboratoře od začátku pandemie zaznamenaly podle mezinárodních kritérií 37 tisíc reinfekcí. Do těchto statistik se ale nezapočítávají všechny opakované nákazy – těch bylo téměř čtvrt milionu, informoval Státní zdravotní ústav.

„Za prokázanou reinfekci považujeme, podle mezinárodní definice, opakované, potvrzené, symptomatické onemocnění covid-19, kde mezi první a druhou epizodou onemocnění uběhlo 60 nebo více dnů,“ vysvětlila mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová. Ústav eviduje dalších více než 44 tisíc případů, kde minimálně jedna z nákaz byla bezpříznaková. U více než 181 tisíc případů nelze podle mluvčí posoudit bližší charakteristiky.

Asi od poloviny února ubývá lidí, kteří skončí s covidem v nemocnicích. V půlce února bylo hospitalizovaných až přes čtyři tisíce, z toho skoro tři sta ve vážném stavu. V posledních dnech se už počet hospitalizovaných drží pod dvěma tisíci a množství těžkých případů pod stovkou. Ke čtvrtku bylo ve vážném stavu 90 ze 1715 hospitalizovaných. Klesají také počty zemřelých. V polovině února za týden umíralo až čtyři sta lidí s covidem. Za uplynulý týden bylo úmrtí 157.

Od 1. března 2020, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo v zemi zaznamenáno přes 3,8 milionu potvrzených případů nákazy. Zemřelo celkem 39 692 lidí s covidem. Podáno bylo asi 17,5 milionu dávek vakcín. Plně naočkováno bylo 6,9 milionu lidí a další posilující dávku vakcíny dostalo 4,1 milionu očkovaných. Ve čtvrtek získalo dávku 3801 lidí, o několik desítek méně než před týdnem.

V Německu poklesla incidence

V Německu za uplynulý den přibylo 252 530 nových případů koronavirové infekce. Sedmidenní incidence je na hodnotě 1586,4 a proti čtvrteční hodnotě 1625,1 mírně klesla. Vyplývá to z dat Institutu Roberta Kocha (RKI), o kterých informovala agentura DPA.

Koronavirová nákaza v zemi, která má kolem 83 milionů obyvatel, se od začátku pandemie prokázala u 21,3 milionu lidí. Nákaze podlehlo 129 695 osob, z toho 304 za poslední den. Před týdnem ve spojitosti s nemocí covid-19 zemřelo 288 lidí.

DPA upozornila, že některé spolkové země o víkendu nezveřejňují údaje o nakažených. To může vést k vysokým hodnotám přes týden. Odborníci rovněž předpokládají, že velký počet případů infekce zůstává kvůli omezeným kapacitám testování a trasování nezachycen.

V Německu v sobotu definitivně vyprší plošná karanténní omezení, a od neděle tak prakticky jediným celoněmeckým nařízením proti pandemii nemoci covid-19 zůstanou povinné roušky v hromadné dopravě a ve zdravotnických zařízeních. Další opatření budou nově na bedrech jednotlivých spolkových zemí, které ale pro jejich zavedení musí vyhlásit ohniska infekce.

Uzavírka Šanghaje pokračuje

Čínská finanční metropole Šanghaj zahájila druhou fázi lockdownu, při níž byla uzavřena západní polovina města. Východní čtvrti Šanghaje měly být v pátek po čtyřech dnech otevřeny, podle agentury Reuters se tak ale na mnoha místech nestalo. Úřady obyvatelům sdělily, že uzavírka potrvá, dokud se nepodaří dostat epidemii nemoci covidu pod kontrolu, napsala agentura Reuters.

Ve většině města nefunguje veřejná doprava, restaurace a obchody, které neprodávají nejnutnější zboží, jsou uzavřeny. Lidé nesmějí opouštět své domovy, a to ani kvůli venčení psa či vynášení odpadků.

Denní přírůstek nákaz koronavirem v Šanghaji se snížil. Za posledních 24 hodin bylo ve 26milionovém městě zaznamenáno 4144 případů infekce koronavirem u lidí bez příznaků nemoci covid-19 a 358 případů u lidí s příznaky. O den dříve to bylo 5298 asymptomatických a 355 symptomatických případů.