Pandemie ve světě: Omikron brzy zasáhne přes polovinu populace Evropy, očekává WHO. Čína uzavřela další město

Světová zdravotnická organizace (WHO) očekává, že do dvou měsíců se koronavirovou variantou omikron nakazí více než polovina evropské populace. Spojené státy zaznamenaly v pondělí přírůstek nejméně 1,13 milionu nových případů nákazy koronavirem. Jde o vůbec nejvyšší denní bilanci na světě. Polsko překonalo hranici sta tisíc mrtvých v souvislosti s covidem-19. Rakouský kancléř i přes varování expertů trvá na očkovací povinnosti od února. Epidemie nabírá na síle i na jihovýchodě Evropy. V Anglii kvůli kapacitám nebude po pozitivním antigenním testu potřeba PCR test, oproti tomu Skotsko rozvolňuje. Čína uzavírá už třetí město – v An-Jang žije pět a půl milionu lidí.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Světová zdravotnická organizace (WHO) očekává, že do dvou měsíců se koronavirovou variantou omikron nakazí více než polovina evropské populace. Prohlásil to šéf evropské sekce WHO Hans Kluge. V prvním týdnu roku 2022 se v evropském regionu nově infikovalo přes sedm milionů lidí. Počet nových nákaz se tak během dvou týdnů více než zdvojnásobil, uvedl Kluge.

„Institut pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) předpovídá, že při tomto tempu bude v příštích šesti až osmi týdnech nakaženo omikronem přes 50 procent populace regionu,“ řekl Kluge.

Podle něj data shromážděná v uplynulých týdnech potvrzují, že omikron je vysoce nakažlivý, vypadá to ale, že zasahuje spíše horní cesty dýchací než plíce a způsobuje mírnější příznaky než předchozí varianty. Zatím je však příliš brzy na to, aby bylo možné covid-19 začít vnímat jako nemoc podobnou chřipce, zdůraznila Světová zdravotnická organizace.

Polsko překonalo sto tisíc a Maďarsko čtyřicet tisíc úmrtí

Polsko překonalo hranici 100 tisíc mrtvých v souvislosti s covidem-19, řekl v úterý ministr zdravotnictví Adam Niedzielski ve vysílání televizní stanice TVN 24. Šéf resortu zároveň informoval o 11 400 nově potvrzených případech koronaviru za den a 493 zemřelých za 24 hodin. V zemi žije přibližně 38 milionů lidí.

„Dnes je další smutný den, ale výjimečný den, protože jsme překonali hranici sto tisíc covidových úmrtí,“ sdělil Niedzielski v úterý. Kvůli covidu v Polsku dosud zemřelo 100 254 lidí, upřesnil server Rzeczpospolita.

Ministr nejnovější denní přírůstek infikovaných označil za podobný bilanci z minulého týdne. „Možná (je) o něco menší. V případě úmrtí je to číslo vyšší než před týdnem, což je nepřímo způsobeno tím, že jsme měli prodloužený víkend,“ poznamenal šéf resortu.

V Maďarsku, kde žije 9,75 milionu lidí, počet covidových úmrtí od začátku pandemie překročil čtyřicet tisíc. Za poslední den v této zemi přibylo 3382 nově nakažených.

Rakouský kancléř trvá na očkovací povinnosti

Rakousko se zatím vzedmuté vlně nákaz brání zpřísňováním některých opatření. V úterý začíná platit povinnost nosit respirátory i venku, pokud nelze dodržet bezpečnou vzdálenost. Zpřísňují se také kontroly potvrzení o očkování či o prodělání nemoci.

Navzdory záplavě kritických reakcí rakouský kancléř Karl Nehammer nadále trvá na očkovací povinnosti od 1. února. Za svým si stojí i přes varování expertů i soudců, že zákon bude technicky aplikovatelný až od dubna. Neočkovaným mají hrozit vysoké pokuty.

Podle rakouského ministerstva zdravotnictví si kromě toho musí ještě na devět set tisíc lidí nechat aplikovat posilující dívku vakcíny, protože jinak jim na začátku února vyprší platnost očkovacího certifikátu.

Německý parlament zpřísňuje poslancům podmínky vstupu

Dvojnásobně očkovaní poslanci německého spolkového sněmu se od středy do plenárního sálu dostanou jen s dodatečným testem. Rozbor budou potřebovat i ti, kteří covid-19 prodělali, ale vakcinováni nejsou. Výjimku z testu budou mít jen zákonodárci s posilující dávkou a také poslanci, kteří sice mají jen dvě dávky, zároveň ale infekci překonali.

Takzvaný model 2G+ se v Německu stává novým standardem pro vstup do restaurací, hospod či kulturních a sportovních zařízení.

Bavorská vláda se, oproti dohodě většiny spolkových zemí s kancléřem Olafem Scholzem, rozhodla dodatečný test pro vstup do restaurací nevyžadovat. Neočkovaným kromě školáků je nadále vstup zakázán. Šéf úřadu bavorské vlády Florian Herrmann uvedl, že k dalšímu omezení gastronomických provozů nechce spolková země přistoupit, neboť toto odvětví se již tak kvůli pandemii potýká s vysokou zátěží. Výjimku z celoněmeckého pravidla vedle Bavorska uplatňuje ještě Sasko-Anhaltsko.

Nové bavorské nařízení zároveň kvůli omikronu sjednotilo dobu karantény a izolace na deset dní. Lidé v karanténě po kontaktu s infikovaným a nakažení v izolaci mohou vyjít z ústraní po sedmi dnech s negativním PCR testem. Karanténě se vyhnou jen lidé s posilující dávkou a také ti, kteří v posledních třech měsících dokončili základní očkování, případně ve stejné době nemoc prodělali.

Epidemie zesiluje na jihovýchodě Evropy

Srbsko za poslední den zaznamenalo téměř 14 tisíc nových případů, nejvíce od začátku pandemie v zemi. Mezi nakaženými je také patriarcha Porfirije, jehož předchůdce v čele srbské pravoslavné církve na covid-19 zemřel.

Dosud nejvyšší přírůstek v úterý oznámily také Slovinsko, Itálie a Turecko. Epidemie nabírá na síle i v Chorvatsku, kde od úterý platí další přísnější omezení shromažďování, rozšířila se povinnost nošení roušek a firmy mají, pokud možno, zařídit zaměstnancům práci z domova. Země se čtyřmi miliony obyvatel v úterý oznámila bezmála osm tisíc nových infekcí.

Nejvyšší státní činitelé Bulharska se museli uchýlit do karantény poté, co jednomu z účastníků pondělní koordinační schůzky k Severní Makedonii testy prokázaly infekci koronavirem. Premiér Kiril Petkov kvůli karanténě odložil chystanou návštěvu Skopje.  

Zahlcené laboratoře v Anglii, uvolňování ve Skotsku

V Anglii kvůli obrovským počtům lidí nakažených koronavirem není od úterý potřeba potvrdit pozitivní výsledek antigenního testování dalším PCR testem. Rozhodla o tom britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA), která tak podle stanice BBC reaguje na rychle se šířící variantu omikron a naplnění kapacit laboratoří, které PCR testy provádějí. Británie může denně provádět až 800 tisíc PCR testů na přítomnost viru SARS-CoV-2, už v prosinci se ale laboratoře dostaly k horní hranici svých kapacit, když prováděly přes 600 tisíc testů denně. V prvním lednovém týdnu už to bylo 700 tisíc za den. Podle BBC tak spousta lidí, kterým vyšel pozitivní antigenní test, měla problém najít volný termín a nechat si včas potvrdit jeho výsledek PCR testem.

Nyní budou v Anglii antigenní testy dočasně rovnoprávné s přesnějšími PCR testy. Podle UKHSA jsou dostatečně přesné a falešně pozitivní výsledky vyjdou v méně než třech případech z deseti tisíc. Podobná pravidla platila i loni od ledna do března, kdy se země potýkala s předchozí silnou vlnou pandemie.

Po pozitivním výsledku testu na koronavirus je v Anglii povinná desetidenní karanténa. V případě, že daná osoba nemá příznaky covidu-19, lze karanténu ukončit předčasně, pokud šestý a sedmý den izolace vyjde antigenní test s negativním výsledkem. Pro lidi, kteří mají příznaky covidu-19, i nadále platí nutnost objednat se na PCR test.

Skotsko začne od příštího týdne uvolňovat opatření zavedená koncem loňského roku. Nejprve zruší omezení počtu lidí, kteří se smějí zúčastnit velkých venkovních akcí, jako jsou fotbalové a ragbyové zápasy. Premiérka Nicola Sturgeonová uvolňování zdůvodnila tím, že chování veřejnosti a program posilujících dávek očkování pomohly odvrátit nejhorší prognózy z minulého měsíce, kdy Skotsko zrušilo silvestrovské oslavy.

Oznámila také změnu ve zdravotnickém průkazu, který jeho držitele opravňuje ke vstupu na vybraná místa. Pokud od druhé dávky očkování uplynuly více než čtyři měsíce, bude potřeba přeočkování, jinak dokument přestane platit. Jeho držitelé se ale budou moci i nadále prokázat negativním testem.

Regionální vlády Skotska, Walesu a Severního Irska rozhodují o svých opatřeních v boji s koronavirem nezávisle na ústřední vládě v Londýně, která stanoví pravidla pouze pro Anglii.

Rekordní čísla hlásí Spojené státy

Koronavirová situace se ve Spojených státech dál rychle zhoršuje. Za pondělí úřady hlásí rekordní přírůstek nejméně 1,13 milionu nových případů nákazy. Předchozí maximum činilo v USA 1,03 milionu nových případů a pocházelo ze 3. ledna. Ale všechny státy o nových případech v pondělí neinformovaly, a tak konečné číslo zřejmě bude ještě vyšší, poznamenala agentura Reuters. Sedmidenní průměr nových případů se však každopádně během dvou týdnů ztrojnásobil na více než 700 tisíc nově nakažených za den.

Nynější silná vlna nových nákaz způsobená variantou omikron zasáhla v podstatě všechny státy USA, mezi nejvíce postižené patří severovýchod USA, zejména státy New York, New Jersey a Rhode Island. Přestože omikron zřejmě způsobuje mírnější covid-19 než předchozí varianty, roste tlak na nemocnice, které se potýkají rovněž s nedostatkem personálu kvůli velkému počtu infikovaných.

Nejméně 40 z 50 amerických států nyní registruje dosud nejvyšší počty nakažených od začátku pandemie, nebo se těmto maximům blíží. Více než desetina nových případů pochází ze státu New York, kde musí řada nemocnic odkládat plánované operace kvůli náporu nových pacientů a chybějícímu personálu.

Čína uzavírá již třetí město

Třetí čínské město uzavřelo své obyvatele v jejich domovech kvůli výskytu koronavirové nákazy. V zemi s 1,4 miliardy obyvatel se tak počet lidí, kteří se nacházejí v takové situaci, zvýšil na 20 milionů, uvedla v úterý agentura AP. Není jasné, jak dlouho potrvá uzávěra ve městě An-Jang, kde podle dostupných údajů žije 5,5 milionu lidí.

Podobně přísná opatření platí již třetím týdnem ve třináctimilionovém městě Si-an. Jeho obyvatelé nesmějí opouštět domovy, a to ani na nákup jídla. Ve více než milionovém městě Jü-čou v provincii Che-nan v centrální Číně mohou lidé domovy opouštět pouze ve výjimečných případech. Ve městě byla také omezena doprava a plánuje se otestování všech obyvatel, uvedly podle agentury DPA místní úřady.

Od doby, kdy v Jü-čou začala platit nová opatření, se do něj mohou jeho obyvatelé vracet, nesmějí ale odjet. Na městské komunikace se mohou vydávat jen vozidla záchranných složek. Restaurace, sportovní zařízení a další podniky se musely uzavřít a v supermarketech lze prodávat jen základní potřeby, informovaly tiskové agentury s odvoláním na nařízení vedení města a sdělení místních představitelů komunistické strany.