Nárůst nakažených koronavirem byl v pátek v Česku opět rekordní

Počet nově potvrzených případů nemoci covid-19 byl v Česku druhý den po sobě rekordní. V pátek testy potvrdily nový koronavirus u 3793 lidí, což bylo o 300 více než dosavadní maximum ze čtvrtka. V sobotu zatím přibylo 1425 nakažených, aktuálně nemocných je v Česku 43 475 lidí. Počet zemřelých od začátku epidemie překročil 700. V sobotu zemřeli čtyři lidé, celkově je tak zaznamenáno 709 úmrtí. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Od začátku epidemie se v Česku novým typem koronaviru nakazilo přes 79 tisíc lidí. Přibližně 45 procent ze všech dosud nakažených už se uzdravilo. U většiny infikovaných má nemoc lehký průběh. V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva 1198 lidí s covidem. Stav 245 z nich lékaři hodnotí jako těžký.

Nejvýrazněji se nyní nákaza šíří na Uherskohradišťsku, kde za poslední týden připadá na 100 tisíc obyvatel asi 341 případů koronaviru. Na Benešovsku je to přes 264, na Pelhřimovsku 202 a v Praze 196 případů na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Červenou barvu, která znamená nejvyšší riziko nákazy koronavirem s komunitním přenosem, mají na mapě okresů kromě hlavního města nově také okresy Praha-západ, Praha-východ a Uherské Hradiště. Většina míst zůstává oranžová, tedy na druhém stupni nebezpečí, zelených je osmnáct.

Pražští hygienici na svém webu oznámili, že až do pondělí nezveřejní aktuální údaje o počtu nově potvrzených případů covidu-19 v hlavním městě. Jako důvod uvedli plánovanou odstávku a kontrolu interních informačních systémů.

V pondělí začne platit nouzový stav

Od pondělí začne v Česku kvůli šíření nemoci covid-19 platit nouzový stav. Jeho zavedení na měsíc schválila ve středu vláda. Od pondělí budou na dva týdny platit také nová omezení, která ovlivní provoz škol, trávení volného času, kulturní, sportovní a další hromadné akce, svatby i bohoslužby.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek oznámil, že příští týden představí výhledovou strategii k onemocnění covid-19. Žádná další opatření v příštích 14 dnech, kdy bude například uzavřena většina středních škol v zemi a omezí se hromadné akce, se podle něj přijímat nebudou.