Roušky v MHD se možná vrátí od října či listopadu, uvedl Vojtěch

Roušky v městské hromadné dopravě by se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mohly znovu nosit od října či listopadu. Ke koronaviru se totiž přidají další respirační viry a později i chřipka. Uvedl to při návštěvě firmy Diana Biotechnologies, která vyvinula nový přístroj na testování vzorků na covid-19. Podle ministra bude na podzim kvůli vyloučení jiných nákaz také třeba víc testovat.

„Určitě to bude věc, kterou budeme zvažovat, abychom zabránili šíření infekce v době, kdy tu bude kolovat celá řada dalších respiračních virů a situace tím pádem bude určitě složitější než je dnes,“ řekl Vojtěch k možnosti nošení roušek na podzim.

Přesný termín se bude podle něj teprve určovat podle výskytu koronaviru, ale i ostatních infekcí dýchacích cest. Neočekává, že by se roušky znovu nosily i venku. „Ale minimálně roušky v místech, kde se koncentruje větší množství osob a není možné dodržovat žádné sociální odstupy, což je případ přeplněných tramvají a autobusů,“ dodal.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch komentuje opatření proti koronaviru (zdroj: ČT24)

Nyní jsou roušky povinné jen lokálně

V současné době jsou roušky povinné jen v pražském metru a v MHD v regionech, kde je více nakažených jako v Moravskoslezském kraji nebo nově na Jihlavsku. Dál se musí nosit také v lůžkových zdravotnických zařízeních a domovech pro seniory a také při akcích ve vnitřních prostorách pro více než 100 lidí.

Povinnost používat mimo domov roušku či jiné zakrytí nosu a úst zavedla česká vláda kvůli pandemii koronaviru od 19. března. K prvnímu zmírnění tohoto opatření přistoupil kabinet 25. května, odkdy mohli lidé venku odložit roušky, pokud zachovají od ostatních aspoň dvoumetrový odstup.

Stát by mohl koupit do každého kraje nový testovací přístroj

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý oznámil, že stát zřejmě koupí do každého kraje automatizovaný testovací přístroj na covid-19 od firmy Diana Biotechnologies, která zvítězila v hackathonu Hack the Crisis. Ten v době epidemie nového typu koronaviru pořádala státní agentura CzechInvest a ministerstvo průmyslu a obchodu.

Při případné druhé vlně nemoci covid-19 bude potřeba víc testovat, uvedl premiér při návštěvě firmy. Přístroje Diana Biotechnologies údajně zvládnou až tisíc testů denně a nepotřebují dovážené chemikálie.

„Rozhodli jsme se, že přístroj otestujeme ve Zdravotním ústavu v Ostravě. Pokud bude fungovat, tak ho může stát koupit do každého kraje,“ uvedl předseda vlády. Stát by podle něj měl mít laboratoře, které testují vzorky na nákazu koronavirem, pod kontrolou. Přístroje by mohli pořídit v řádu měsíců, míní.

Příprava na druhou vlnu

„Naše laboratoře jsou závislé na mezinárodních hráčích v oblasti chemikálií pro testování. Pokud je celosvětová poptávka, tak můžeme čekat i řádově týdny,“ doplnil ministr zdravotnictví Vojtěch. Jednou z výhod nového řešení tuzemské firmy je podle něj i to, že potřebné reagencie, tedy činidla, pro testování sama vyrábí, a Česko tak bude v testech soběstačné.

„Ve druhé vlně na podzim se může stát, že navýšení testování bude velmi potřebné,“ dodal. Nyní se testuje většinou mezi 1500 a 5000 vzorky denně, maximum bylo přes 9000 vzorků na začátku května. Od začátku epidemie bylo provedeno přes 598 tisíc testů. 

Firma má už dohodu s distributorem, získala objednávky z Polska, jedná o dodávkách na Blízký východ. Vznikla před dvěma roky při Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR v Praze (ÚOCHB). Šlo o první takzvanou spin-off společnost, která v ústavu vznikla z výsledků práce vědců, jak to bývá obvyklé v zahraničí. Investoři do ní na začátku vložili zhruba 80 milionů korun.