Šéf americké justice slíbil změny ve vězeňství kvůli koronaviru. Ten zabil prvního vězně

Americký vězeň požádal o zkrácení trestu, ale soud mu nevyhověl. V březnu se nakazil koronavirem a stal se první obětí z řad trestanců. Ministr spravedlnosti William Barr nyní připustil, že zvažuje domácí vězení pro ty, kteří si odpykávají trest za nenásilné činy. V amerických věznicích je v současnosti přes dva miliony lidí, z čehož se několik set už koronavirem nakazilo.

Patrick Jones si odpykával sedmadvacetiletý trest za držení drog, ze kterého mu zbývalo ještě 15 let. Na konci minulého roku požádal soudce o zkrácení trestu. Ten však 26. února jeho žádost zamítl. 22 dní poté Jones zemřel jako první federální vězeň na koronavirus. Nakazil se v zařízení Oakdale v Lousianě, které eviduje největší počet nakažených ze všech federálních věznic v zemi.

Jones byl zatčen v roce 2007 poté, co u něj policie nalezla 19 gramů cracku a 21 gramů kokainu. Protože žil blízko střední školy a měl za sebou již nějaké přestupky, obdržel od soudu 27 let. V dopise soudce žádal, aby mu trest zkrátil. „Moje odsouzení a rozsudek byl také trestem pro mého syna, který musel vše snášet. Nedokážu popsat slovy, jak je mi to líto,“ napsal. „83582-180 nemá žádný význam, je to jen číslo, které bude zapomenuto,“ dodal v souvislosti se svým vězeňským číslem.

William Barr
Zdroj: Michael Brochstein/ČTK/ZUMA

Ministr spravedlnosti William Barr přiznal ohledně situace obavy. Ve Spojených státech pracuje ve federálních věznicích 36 tisíc zaměstnanců a trest si odpykává 170 tisíc lidí. Barr naznačil, že ti kteří byli odsouzeni za nenásilné činy, by si tresty mohli odsloužit doma. „Musíme konat rychle, abychom nejrizikovější vězně dostali mimo zařízení,“ uvedl. Ministr tak poprvé využívá nové pravomoci, kterou mu Kongres udělil v rámci boje proti koronaviru. Obdobný krok se nyní připravuje i ve Spojeném království. 

Přes dva miliony vězňů

V rychlou reakci státu doufají také zaměstnanci věznic. „Bojíme se, že to chytíme a přeneseme domů,“ řekl stanici NBC jeden z dozorců. K činnosti vlády je také kritická nezisková organizace FAMM, která dlouhodobě prosazuje reformu amerického soudního systému. „Případ Patricka Jonese dokazuje, že je náš systém rozbitý,“ uvedl předseda organizace Kevin Ring. Podle něj Jones sice nebyl morální vzor, ale zasloužil si druhou šanci.

Spojené státy mají ve svých vězeních okolo 2,3 milionu lidí. To je nejvíc na světě. Kromě desítek nakažených ve federálních zařízeních se také několik stovek nakazilo v těch státních. Tam zpravidla pobývají lidé, kteří porušili zákony konkrétního státu. Ve federálních věznicích jsou pak ti, kteří porušili federální zákon. Koronavirová pandemie nejvíce zasáhla vězeňský komplex Rikers Island ve státě New York. Z pátečních dat vyplývá, že se tam nakazilo 231 vězňů a 223 zaměstnanců.

Události: USA čeká kritický týden (zdroj: ČT24)

USA čeká kritický týden

Spojené státy čelí v koronavirové krizi kritickému období. „Tohle bude náš Pearl Harbor, naše 11. září, jen to nebude omezené na jedno místo. Bude se to dít po celé zemi. A chci, aby to Amerika pochopila,“ varoval v neděli s odkazem na příští týdny šéf americké zdravotnické služby Jerome Adams. Vyzval přitom všechny guvernéry, aby ve svých státech omezili pohyb obyvatel nejméně na týden, ideálně však na 30 dní.

Spojené státy evidují již přes 337 tisíc lidí s koronavirem, nejvíce na světě. Experti Bílého domu předpověděli, že během pandemie by mohlo zemřít 100 až 240 tisíc Američanů. Nejnovější údaje ale podle Trumpa naznačují, že tyto odhady mohly být nadhodnocené.