Téma Komunální volby 2022

Komunální volby 2022

Hlasovat o zastupitelstvech deseti obcí přišlo 53 procent voličů. Nejméně táhly volby tam, kde nebylo na výběr
K sobotním novým volbám, které se konaly v deseti obcích, přišlo 53 procent voličů. V malých obcích nekandidovaly žádné politické strany, pouze místní sdružení a nezávislí kandidáti, kteří tedy dostali i všechny hlasy. V některých obcích šlo do voleb více konkurenčních uskupení, ale v části byla pouze jedna kandidátní listina s minimálním nutným počtem kandidátů. Tam také volby přitáhly zdaleka nejméně hlasujících.
Obyvatelé deseti obcí vybírali nová zastupitelstva místo těch, která se rozpadla
Občané deseti obcí volili v sobotu zastupitele. Jednalo se o nové volby vyhlášené většinou poté, co se zastupitelstva vzešlá z loňských komunálních voleb rozpadla. Ve třech obcích to však byly již druhé nové volby, nevydrželo jim ani zastupitelstvo zvolené letos v březnu.
Místostarosta Krumlova Uhlíř není inženýr, upozornil anonym. Titul nebudu používat, reagoval politik
Uvolněného místostarostu Českého Krumlova Dalibora Uhlíře (ČK rozumem a srdcem – Nezávislí) obvinili někteří lidé anonymně na sociálních sítích z neoprávněného používání titulu inženýr. Uhlíř v úterý oznámil, že už jej nebude používat. Údajně se tak rozhodl na základě posudku advokátní kanceláře, který si nechal zpracovat. Vysvětlení po něm požaduje i opozice. Případ ve čtvrtek projednají krumlovští zastupitelé. V koalici má Uhlíř důvěru, řekl starosta města Alexandr Nogrády (ANO) s tím, že jeho odvolání iniciovat nebude. Uhlíř bude dál používat titul MBA, rezignaci nezvažuje.
Obyvatelé osmi obcí rozhodovali o nových zastupitelstvech. Stará se rozpadla
V sedmi obcích se v sobotu konaly nové komunální volby. Dosavadní zastupitelstva nevydržela osm měsíců od řádných voleb, a tak museli obyvatelé rozhodnout znovu. V jedné obci se měly konat dodatečné volby, ale nakonec se ani tentokrát nepodařilo sehnat dostatek kandidátů, kteří by mohli v zastupitelstvu usednout.
V Hradci Králové se rozpadla koalice, čtyři strany chtějí odchod senátora Holáska
Koalice v Hradci Králové se rozpadla. Čtyři subjekty chtějí odchod senátora a lídra hnutí Rozvíjíme Hradec (RH) Jan Holáska z rady. Vypověděly proto ve středu koaliční smlouvu, řekla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Pětikoalice má 21 mandátů v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu. Nadpoloviční většina činí 19 mandátů.
Zastupitelé v Děčíně odvolali část městské rady, primátor Anděl nevyloučil rozpad koalice
Děčínští zastupitelé ve čtvrtek odvolali čtyři radní. Končí náměstkyně primátora Jitka Flachsová (ANO), radní Ivana Poschová (SPD) a radní Miroslav Šefara, který zároveň vystoupil z klubu SPD, a Radek Kudrnáč (ANO). Padl také návrh odvolat primátora Jiřího Anděla (ANO), hlasování o jeden hlas ustál. Zastupitelé hlasovali tajně, přitom se sešli proto, aby zvolili náměstka primátora namísto Jana Skalického (za ANO), který byl z funkce odvolán na minulém zasedání. O jeho nahrazení se bude ještě hlasovat. V radě zůstali čtyři členové a není usnášeníschopná. Ve 27členném zastupitelstvu vládne ANO s SPD. Primátor nevyloučil rozpad koalice.
Koalici v Ostravě by mohli vytvořit ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové a Piráti. Shoda na obsazení ale není
V Ostravě se rýsuje nová koalice pro vedení města. Hnutí ANO, uskupení SPOLU, hnutí Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti se dohodli na programových prioritách, ale zatím se neshodli na personálním obsazení, především na tom, kdo bude primátor. Po pátečním jednání to řekli předsedkyně klubu ANO Hana Tichánková a lídr SPOLU, náměstek primátora Jan Dohnal (ODS). Další jednání budou mít v pondělí.
Děčínští zastupitelé včetně koaličních odvolali náměstka Skalického z ANO
Zastupitelé v Děčíně ve čtvrtek po dvouhodinové debatě odvolali prvního náměstka primátora Jana Skalického (ANO). Koaliční i opoziční politici mu vyčetli chaos v jeho práci po volbách. Pro odvolání dlouholetého lobbisty za stavbu jezu na Labi, který měl ve své gesci například rozvoj města, hlasovalo 21 zastupitelů včetně primátora Jiřího Anděla (ANO), proti byli dva, čtyři zastupitelé se zdrželi. V následujících dnech se bude jednat o tom, kdo Skalického ve funkci nahradí.
Soud osvobodil muže, který za hlasy v komunálních volbách v Mikulášovicích údajně nabízel peníze
Muže, který podle policie v Mikulášovicích na Děčínsku před zářijovými komunálními volbami nabízel peníze za konkrétní volbu do zastupitelstva, okresní soud v Děčíně ve středu osvobodil. Už na podzim soud rozhodl o podmíněném trestu, některý z účastníků proti rozhodnutí podal odpor, řekla bez dalších podrobností mluvčí soudu Michaela Janoušová. Rozhodnutí soudu je pravomocné, strany se vzdaly práva na odvolání.
Zastupitelé Vyškova odvolali starostku Šulcovou, nahradí ji dosavadní místostarosta Jurka
Zastupitelé Vyškova na svém středečním zasedání odvolali starostku Karin Šulcovou (ANO), na post zvolili dosavadního místostarostu Karla Jurku (ODS). Ve Vyškově se po neshodách změnila koalice, jejíž součástí už není ve volbách vítězné hnutí ANO. Nahradilo jej uskupení VY v čele s Karlem Goldemundem. Ten se také místo Jurky stal prvním místostarostou. Vyškov má ještě další dva místostarosty, jsou jimi Roman Celý (KDU-ČSL) a Josef Kachlík (STAN). Podle Šulcové byl rozpad koalice podlý.

Komunální volby 2022

Ústavní soud odmítl stížnost, která poukazovala na možné kupčení s hlasy v Teplicích
Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost poukazující na možné kupčení s hlasy v komunálních volbách v Teplicích, výsledky hlasování jsou tak definitivně potvrzené. Podnět člena okrskové volební komise už loni koncem října zamítl Krajský soud v Ústí nad Labem, podle kterého se nepodařilo jednoznačně prokázat porušení zákona a hrubé ovlivnění výsledku voleb. ÚS označil následnou stížnost za zjevně neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v databázi soudu. Policie se věcí nadále zabývá.
Vyškrtnutí padesátky lidí ze seznamu voličů v Moldavě bylo v pořádku, uvedla policie
Policie odložila prověřování případu, kdy obec Moldava v Ústeckém kraji vyškrtla během podzimních komunálních voleb ze seznamu voličů téměř padesát lidí. Podle policie nešlo o protiprávní jednání. ČT informaci sdělila mluvčí Policie Ústeckého kraje Ilona Gazdošová. Podle starostky Moldavy Lenky Novákové (Otevřeně k všem) se měly do obce desítky lidí přistěhovat pouze kvůli volbě konkrétní strany. Volbami v Moldavě se policie zabývala i kvůli kupčení s hlasy nebo umělému navyšování občanů v obci. Ani v jednom případě se ale nejednalo o trestný čin.
Hřib je s rolí Pirátů ve vznikající pražské radě spokojený. Zaměřit se chce na okruh a Dopravní podnik
Končící pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) by byl rád, kdyby koalice SPOLU umožnila podepsat koaliční smlouvu i radní Haně Kordové Marvanové, která se postavila proti spojení SPOLU s ANO. Politik v Interview ČT24 sdělil, že se Pirátům podařilo získat v rodící se pražské radě gesce, které odpovídají jejich prioritám. On bude zodpovídat za dopravu – chce získat podporu státu v dostavbě městského okruhu a avizuje i výběrové řízení na nového ředitele Dopravního podniku.
Praha má hotové obsazení městské rady. Lidovci v ní zastoupeni nebudou
V jedenáctičlenné radě Prahy nebudou mít ve vznikající koalici SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN své zastoupení lidovci. Obsadí posty dvou placených předsedů výborů zastupitelstva. Za SPOLU tak budou v městské radě tři zástupci ODS a dva TOP 09, vyplývá z návrhu koaliční smlouvy. Představitelé stran ho dokončili minulý týden, teď jej projednávají ve stranických orgánech a Piráti v krajském referendu. Smlouvu strany plánují podepsat ještě před jednáním zastupitelů 16. února, kde chtějí zvolit nové vedení metropole v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).
V Praze je shoda na koaliční smlouvě i programu
Pražská koalice SPOLU, Piráti a STAN našli shodu na koaliční smlouvě i programu, uvedli na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání. V jednáních se ale bude ještě pokračovat v zúženém týmu, který bude dopracovávat nejdůležitější část dohody, kterou je program, uvedl Zdeněk Zajíček (ODS). Už mají jen dolaďovat formulace. O víkendu by pak mělo dojít na vnitrostranické schvalování koaliční smlouvy a programu.
Piráti dali vale Praze Sobě, koalice se Spolu a STAN se přiblížila
Představitelé pražského SPOLU, Pirátů a STAN v pondělí oznámili, že vyjednávání o koalici na vládním půdorysu v hlavním městě pokročila. Věří, že nové vedení Prahy zastupitelé zvolí 16. února. Strany ještě budou dolaďovat detaily spolupráce. Cestu k případné dohodě otevřelo vystoupení Pirátů z Aliance stability, kterou uzavřeli s Prahou Sobě (PS). Po pondělním jednání to řekli zástupci stran. Praha Sobě v prohlášení uvedla, že rozhodnutí Pirátů respektuje, ale nepovažuje vznik koalice za dobrý pro město.
Aliance stability tvořená Piráty a Prahou Sobě bude fungovat dál. O podmínkách SPOLU bude jednat
Pražští Piráti a Praha Sobě se domluvili, že nyní nebudou rozpouštět Alianci stability, kterou uzavřeli a ve které postupují jednotně v magistrátním jednání o koalici. Strany se také shodly, že má smysl nadále jednat o podmínkách vzniku koalice, které Pirátům a STAN předložila vítězná koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a ve kterých účast Prahy Sobě odmítá. Informovali o tom primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a lídr Prahy Sobě Jan Čižinský. Koalice SPOLU v pondělí předložila Pirátům a STAN nabídku, podle které by Piráti získali čtyři a STAN dvě místa v jedenáctičlenné radě, SPOLU by měla pět míst včetně primátora.
SPOLU nabízí Pirátům a STAN většinu v pražské radě. Strany čeká diskuse
Pražská koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) přišla s nabídkou na složení Rady hlavního města Prahy, ve které by měli Piráti a STAN většinu. Podle nich se tak odblokuje situace v hlavním městě a umožní to okamžité složení rady s mandátem vycházejícím z vůle voličů. Zároveň bude opřena o 37 hlasů. Piráti nabídku ocenili a chtějí o ní diskutovat.
Účast v dodatečných či opakovaných komunálních volbách přesáhla šedesát procent
Přes 61 procent voličů nakonec přišlo hlasovat v dodatečných či opakovaných komunálních volbách, které se v sobotu uskutečnily ve dvanácti obcích. Protože šlo především o velmi malé obce, kde se při řádném termínu loni v září vůbec nepodařilo sehnat nezbytný počet kandidátů, kandidovala hlavně sdružení nezávislých, případně samostatní nezávislí kandidáti. Ti také dostali drtivou většinu hlasů. Stranické kandidátky o ně usilovaly pouze v severočeské Moldavě, i tam ale po boku místních sdružení. Koalice SPOLU v obci získala tři mandáty, SPD jeden.
Dvanáct obcí volilo zastupitelstvo. V Moldavě tentokrát komise vyškrtnuté voliče poslala pryč
V sobotu v deset hodin večer skončily dodatečné nebo opakované komunální volby ve dvanácti obcích. Většinou se konaly proto, že se – na rozdíl od loňského září – podařilo sehnat dostatek kandidátů. V krušnohorské Moldavě nařídil opakování hlasování soud. Stejně jako v řádném termínu přišli do volební místnosti i lidé, kteří byli ze seznamu voličů vyškrtnuti. Tentokrát je volební komise nenechala hlasovat.
Praha se nového primátora nedočkala. Volba byla přerušena
Pražští zastupitelé ve čtvrtek nezvolí primátorem lídra SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslava Svobodu (ODS). Po mnohahodinovém projednávání volbu přerušili do zasedání 9. února 2023. Přerušení podpořilo 55 z celkových 65 zastupitelů hlavního města. SPOLU se původně domluvila s hnutím ANO, že zvolí primátorem Svobodu, ale o zbylých deseti radních hlasovat nebudou. Uskupením ale nakonec chyběl jeden hlas, neboť proti dohodě se postavila radní Hana Kordová Marvanová (za SPOLU), které vadí způsob volby. Proti byli také Piráti, Praha sobě a pro volbu nehlasovala ani SPD.
ANO v Praze podpoří ve volbě primátora Svobodu. Jasno ještě není o složení městské rady
Hnutí ANO podpoří na čtvrtečním jednání zastupitelů volbu lídra Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslava Svobody primátorem Prahy. Ve funkci nahradí Zdeňka Hřiba (Piráti). Členem nyní dosluhující rady však nebude, ale bude mít pravomoci primátora. V radě Svoboda usedne až v té nové, kdy bude dovoleno zbylých deset nových radních. Menšinovou radu Spolu, kterou nabídlo podpořit ANO, zastupitelé ve čtvrtek volit ale nebudou.
Asociaci krajů dál povede Martin Kuba. Novým místopředsedou bude Martin Půta
Předsedou Asociace krajů ČR (AK ČR) bude i v dalších dvou letech jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Místopředsedou bude nově liberecký hejtman Martin Půta (SLK), který vystřídá Ivo Vondráka (ANO) z Moravskoslezského kraje. Kuba a Půta byli ve čtvrtek na zasedání AK ČR v Hnanicích na Znojemsku zvoleni jednomyslně, chyběl pouze pražský primátor, uvedla mluvčí asociace Hana Brožková.
SPOLU i ANO odmítají, že by v Praze vznikala opoziční smlouva. Podle Nachera bude podpora rady krátkodobá
Uskupení SPOLU chce v Praze sestavit menšinovou radu a ANO již dalo najevo, že její vznik podpoří. K takovému výsledku dospělo více než dvouměsíční vyjednávání stran, které by kopírovaly vládní koalici. Lídr Pirátů a dosavadní primátor Zdeněk Hřib považuje za nepřijatelné nabídky koalice, v níž by měla SPOLU většinu i post primátora, a tvrdí, že druhá strana neučinila žádný ústupek. Naopak zastupitel SPOLU Jiří Pospíšil (TOP 09) míní, že cílem Pirátů bylo od začátku skončit v opozici. O vývoji pražského vyjednávání debatovali Pospíšil, Hřib a také zastupitel za ANO Patrik Nacher v Událostech, komentářích.