Téma Začátek 2. světové války

Začátek 2. světové války

Polsko přestalo existovat, oznámil Molotov. Před 80 lety obsadila Rudá armáda to, co Hitler dovolil

Před 80 lety překročila Rudá armáda východní hranice polského státu – ve chvíli, kdy se bránil nacistické invazi. O jedenáct dní později byl osud země zpečetěn a polské území si mezi sebou rozdělilo Německo a Sovětský svaz. Oba státy se na tom dohodly v tajných dodatcích paktu Molotov-Ribbentrop ze srpna 1939.

Státníci připomněli druhou světovou válku. Duda varoval před ustupováním ruské agresi

Do Varšavy se sjeli světoví státníci, aby si připomněli 80. výročí začátku druhé světové války. Polský prezident Andrzej Duda přivítal delegace ze čtyř desítek zemí, Česko zastupoval Miloš Zeman.

Čísla se srovnávat dala, síla ale ne a rozhodovaly peníze, porovnává vojska Polska a Německa historik Plachý

V létě 1939, když Polsko nakonec po několika odkladech vyhlásilo mobilizaci, řada jeho letadel byla zastaralá a k boji se vůbec nehodila, podobně jako slabé a málo pancéřované tanky. Navíc pro řadu vojáků na skladech chyběly dokonce i stejnokroje. „Zdá se to triviální, ale voják bez uniformy není voják,“ vysvětluje v rozhovoru pro web ČT24 vojenský historik Jiří Plachý. Nedostatek peněz se promítal do všech oblastí válečného konfliktu na polské straně, pokud srovnáváme její vojenské síly s německými na samém začátku druhé světové války, míní.

Německý prezident se v Polsku omluvil obětem německé agrese

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se na vzpomínkové akci k 80. výročí vypuknutí druhé světové války omluvil obětem německé agrese. Učinil tak za přítomnosti polského prezidenta Andrzeje Dudy ve středopolské Wieluni u Lodže, kde si nálet na začátku války vyžádal první mrtvé v tomto světovém konfliktu.

„Letci měli rozsévat hrůzu na všech stranách.“ Před 80 lety vypukla v Evropě druhá světová válka

Útokem německých jednotek na polskou posádku na poloostrově Westerplatte u přístavního města Gdaňsk začala za úsvitu 1. září 1939 v Evropě druhá světová válka. Boje, do kterých se postupně zapojilo zhruba sedmdesát zemí a mnohé jejich kolonie, trvaly šest let a dva dny. Připravily o život na sedmdesát milionů lidí, z toho přes čtyřicet milionů na evropském kontinentě.

Varšava se připravuje na připomínku začátku války. Lesk oslavám kazí Trumpova absence

Světoví státníci se sjíždějí do polské Varšavy, kde si v neděli připomenou 80. výročí začátku druhé světové války. Prezident Andrzej Duda přivítá delegace ze čtyřiceti zemí. Česko bude zastupovat Miloš Zeman. Nejočekávanější host, americký prezident Donald Trump, ale návštěvu na poslední chvíli odřekl a zastupovat jej bude viceprezident Mike Pence.

Dějiny pod nánosem politiky. Polští liberálové a konzervativci se přou o připomínku války

Baltské Westerplatte, kde padly první výstřely druhé světové války, se v Polsku stává předmětem právní a politické bitvy. Vláda totiž prosadila speciální zákon, jímž převádí poloostrov nedaleko Gdaňsku pod kontrolu státu, aby tam mohla vytvořit muzeum. Dosud ho spravovala gdaňská radnice, která se o něj podle vlády nestarala důstojně. Podle starostky Aleksandry Dulkiewiczowé hlásící se k opozici nemá kabinet na vyvlastnění pozemků právo.

Od jablunkovského incidentu uběhlo osmdesát let. Nacisté chtěli získat strategické Třinecko

Šlo o první a také předčasný útok druhé světové války. Od takzvaného jablunkovského incidentu v pondělí uplynulo přesně osmdesát let. K německo-polskému ozbrojenému konfliktu došlo v Mostech u Jablunkova na Třinecku, které tehdy patřilo Polsku. Němcům se jednalo hlavně o obsazení strategických tunelů na košicko-bohumínské dráze.
Analýza

Den, kdy se Stalin s Hitlerem dohodli na rozparcelování střední a východní Evropy

V noci z 23. na 24. srpna 1939 byla v Moskvě podepsána Smlouva o neútočení mezi Svazem sovětských socialistických republik a Německem. Pakt a navazující dodatky k němu zahájily novou etapu v rozvoji vztahů mezi Sovětským svazem a nacistickou Třetí říší – krátce před vypuknutím druhé světové války. Význam události, jež na desetiletí dopředu ovlivnila osudy národů střední a východní Evropy, jakož i způsob, jímž se s jejím odkazem v současném Rusku nakládá, přibližuje v komentáři pro web ČT24 Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Nacisté a komunisté vstoupili do války jako spojenci. Partnerství stvrdili před 80 lety

Ministři zahraničí Sovětského svazu Vjačeslav Molotov a nacistického Německa Joachim von Ribbentrop podepsali 23. srpna 1939 dohodu o neútočení. V tajném dodatku si rozdělili Polsko a Sověti dostali volnou ruku k okupaci Pobaltí a Moldavska. Spojenectví diktatur trvalo téměř dva roky.

Útok Německa proti Polsku

  • Druhá světová válka - nejkrvavější ozbrojený konflikt všech dob - začala útokem německých jednotek na polskou posádku na poloostrově Westerplatte u přístavního města Gdaňsk za úsvitu 1. září 1939.
  • Předcházelo tomu zinscenované přepadení německého rozhlasového vysílače u Gliwic. Zaútočilo na něj komando SS, které se vydávalo za Poláky.
  • Dva dny po přepadení Polska vyhlásily Německu válku Velká Británie a Francie, vojenskou pomoc však v rozporu se smluvními závazky zoufale se bránící zemi neposkytly. Početně menší a hůře vyzbrojená polská armáda tak nedokázala útoku dlouhodobě čelit.
  • Polsko navíc 17. září napadl i Sovětský svaz, který v souladu s tajným dodatkem paktu Molotov-Ribbentrop zabral východní část země.
  • Varšava kapitulovala 28. září a zhruba o týden později ukončil svůj odpor i poslední větší polský bojový svazek v poli.