Téma První den nové vlády

První den nové vlády

Hnutí ANO by napodruhé mohlo sestavit většinovou vládu, řekl Faltýnek v OVM

Hnutí ANO připouští, že menšinová vláda Andreje Babiše napoprvé důvěru sněmovny nezíská. V Otázkách Václava Moravce to řekl první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Poslanci budou hlasovat ve středu. V tuto chvíli Babiše podpoří zřejmě jen 78 zákonodárců ANO. Komunisté, kteří mají v dolní komoře patnáct zástupců, se rozhodnou až v úterý. Podle Faltýnka je možné, že v druhém kole jednání se podaří sestavit většinový kabinet.

Babiš: I napodruhé sestavím menšinovou vládu, je nejlepší

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš by i při eventuálním druhém pokusu o vládu preferoval model menšinového kabinetu. Jednobarevná vláda je praktičtější než koaliční, řekl deníku Právo.

Vláda schválila programové prohlášení. Chce jednodušší daňový systém či změny v důchodech

Menšinový kabinet šéfa hnutí ANO Andreje Babiše schválil své programové prohlášení, na jehož základě chce hledat podporu ve sněmovně. S jednáním začne už v úterý u občanských demokratů, pak půjde za lidovci.

Dvořáková: Vláda založená na koalici premiér - prezident posouvá celý ústavní systém

Nová vláda není jednobarevná, ale koaliční na základě spojenectví premiéra a prezidenta. Tato netradiční forma vlády, do které vstupuje hlava státu, posouvá celý ústavní systém České republiky. Takový pohled na současnou politickou situaci v České republice vyjádřila v Otázkách Václava Moravce profesorka politologie Vysoké školy ekonomické Vladimíra Dvořáková. Vzhledem k řadě politicky nezávislých lidí v kabinetu Andreje Babiše vyvstává podle ní potíž v tom, že nelze jasně číst, čím se budou ve vládě, která rozhoduje jako celek, řídit.

Premiér Babiš převzal agendu vědy a výzkumu, legislativu dostal na starost Pelikán

Na prvním zasedání vlády Andreje Babiše se stal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) také šéfem legislativní rady vlády. Vedení rady pro vědu a výzkum převzal sám premiér a šéf hnutí ANO Babiš. Dosud tyto dvě agendy zastávali ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Jednacím dnem nové vlády bude středa, znovu se kabinet ale sejde v pondělí. Svoje legislativní priority mají noví ministři předložit do 5. ledna.

Den D pro Babišovu vládu. Prezident Zeman ji oficiálně jmenoval

Povolební dění v Česku se posouvá do další fáze, prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě Babišovu vládu – menšinový kabinet ANO doplněný o odborníky. Hned ve středu odpoledne se také vláda sešla na své první schůzi. Večer pak začal premiér uvádět jednotlivé ministry do úřadu. Ve čtvrtek a v pátek ale bude na summitu v Bruselu, zbylé členy vlády tak na jejich ministerstva uvede až příští týden.

Babišova vláda podle expertů: Manažerská, flexibilní... a také páka na ostatní strany

Od středy začíná úřadovat nová menšinová vláda Andreje Babiše. V českém politickém systému půjde o netypický kabinet: jde totiž o menšinovou vládu ANO doplněnou o odborníky. Komentátoři se shodují, že bude vláda flexibilnější než klasický koaliční kabinet. Jenže bude mít problém sehnat důvěru: podle některých odborníků je tak první pokus jen na zkoušku, aby zlomil odmítavý postoj ostatních stran.

Výbor chce mít spis k Čapímu hnízdu ve sněmovně. Jsou to obstrukce, zní z opozice

Sněmovní mandátový a imunitní výbor požádal policii, aby jeho členové mohli nahlížet do spisu v případu Čapí hnízdo přímo ve sněmovně za přítomnosti vyšetřovatele. Někteří poslanci to však považují za pouhé obstrukce. Další schůze výboru, kam už by mohli přijít vysvětlit svůj postoj ke kauze i premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, by se mohla uskutečnit v lednu.

Poslední schůzky v Lánech: Plaga chce řešit inkluzi, Milek potraviny, Šmíd platy v kultuře

Prezident Miloš Zeman se na zámku v Lánech sešel s posledními třemi kandidáty na ministry. S Robertem Plagou, který má vést školství, mluvil o změnách v inkluzi nebo podpoře sportu. S možným budoucím šéfem resortu zemědělství Jiřím Milkem o potravinové soběstačnosti nebo suchu. Schůzky zakončil setkáním s kandidátem na ministra kultury Iljou Šmídem. Vládu Andreje Babiše chce prezident jmenovat ve středu.

Nastupující ministr zdravotnictví chce „roční odpustku“ pro elektronické recepty

Prezident Miloš Zeman přijal v neděli v Lánech další dva nováčky ve vznikající menšinové vládě ANO. Prezident se sešel s kandidátem na post ministra průmyslu Tomášem Hünerem, se kterým řešil třeba těžbu lithia nebo digitalizaci průmyslu. Po něm přijala hlava státu kandidáta na post ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Babišovu vládu chce Miloš Zeman jmenovat příští týden ve středu.

On-line reportáž

On-line přenos

Jmenování Babišovy vlády

  • 21:15
    Česká televize

    V Událostech, komentářích budou hosty tři členové nově jmenované Babišovy vlády – Karla Šlechtová, Dan Ťok a Adam Vojtěch.

  • 21:12
    Česká televize

    O nově jmenované vládě hovoří v 90' ČT24 zástupci opozičních stran – Martin Kupka z ODS, Jakub Michálek z Pirátů, Tomio Okamura z SPD a Vojtěch Filip z KSČM.

  • 21:10

    V pondělí se úřadů ujmou:

    - ministr školství Robert Plaga

    - ministr kultury Ilja Šmíd

    - ministr zemědělství Jiří Milek

    - ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Schillerová po schůzce v Lánech: Daňový systém musíme zjednodušit

Kandidátka na ministryni financí Alena Schillerová (za ANO) zamířila jako další nováček v menšinové vládě za prezidentem do Lán. Podle ní zůstává prioritou ministerstva zjednodušení daňového systému a snaha o vyrovnaný státní rozpočet. Prezident se v pátek sešel také s kandidátem na post ministra vnitra Lubomírem Metnarem.

Zeman jednal s prvními nováčky ve vládě. S Němcovou o důchodech, s Dostálovou o investicích

Prezident Miloš Zeman zahájil ve čtvrtek sérii schůzek s nováčky v menšinové vládě Andreje Babiše. Jako první přijal kandidátku na post ministryně práce Jaroslavu Němcovou, po ní zavítala k prezidentovi kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Klára Dostálová. Obě političky seznámily prezidenta se svými prioritami a poté řekly, že se s hlavou státu v pohledu na problematiku shodly.
Události komentáře

Babiš: 25 let mluvíme o důchodové reformě, teď to chceme zkusit. I bez důvěry budeme vládnout naplno

Nově jmenovaný premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za jednu z hlavních priorit své vlády pokus reformovat důchody. Případné změny by však mohl prosadit až od roku 2019, připomněl v Událostech, komentářích.

Prezident Zeman jmenoval Babiše premiérem, zatím však bude bez ministrů

Prezident Miloš Zeman jmenoval předsedu vítězného hnutí ANO Andreje Babiše premiérem. Babiš následně složil také premiérský slib. Už v úterý prezident přijal demisi Sobotkovy vlády, příští týden ve středu pak jmenuje Babišův kabinet. Mezitím se chce hlava státu sejít s nováčky ve vznikající vládě. Babiš už dříve avizoval, že půjde o menšinový kabinet ANO doplněný o odborníky. Vláda ale nemá vyjednanou podporu ve sněmovně.

Stará vláda se ještě jednou sešla. Probrala bruselský mandát pro Babiše, ministři bilancovali

I když již je v demisi, sešla se ještě naposledy Sobotkova vláda. Na programu měla šest bodů, první z nich se týkal evropského summitu, kam zamíří premiér příští týden – bude to ovšem již nový premiér Andrej Babiš (ANO). Projednávání jeho mandátu Sobotkův kabinet přerušil, finalizuje ho tedy bezprostředně po svém jmenování vláda nová.
Kauza Čapí hnízdo

Nahlížet do Babišova spisu mohou členové výboru až do konce roku

Policie dala členům sněmovního mandátového a imunitního výboru čas nahlížet do spisu ke kauze Čapí hnízdo, v níž žádá o vydání lídrů hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, v termínech od tohoto týdne až do konce roku. Předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) řekl, že nelze nikomu bránit, aby využil i nejzazší termín. V praxi to ale bude znamenat, že výbor se do té doby v kauze neposune. Termíny výslechů tak zřejmě budou až po Novém roce. Výbor bude o situaci jednat příští úterý.

Do politiky nechtěl, stal se ministrem. Přežil Čapí hnízdo i dluhopisy a zamířil na premiérský post

Jen málokterý politik vyvolává tak rozporuplné reakce jako Andrej Babiš. Podnikatel, který se za dvě poslední desetiletí stal miliardářem a zároveň na kritice tohoto období postavil své hnutí ANO, má zaryté příznivce i odpůrce. I když opakovaně říká, že do politiky nechtěl, stal se poslancem, ministrem financí v Sobotkově vládě a nyní přebírá post premiéra. Neuškodily mu ani kauzy jako Čapí hnízdo či korunové dluhopisy, sněmovní volby jeho hnutí ANO s velkým náskokem vyhrálo.

Rušný politický týden: Babiš premiérem, rozpočet ve sněmovně, zbraňová novela v Senátu

Tuzemskou politickou scénu čeká tento týden řada klíčových rozhodnutí a událostí. V úterý začne sněmovna schvalovat státní rozpočet. Ve středu zasedá i Senát, který má rozhodnout o ústavní novele o držení zbraní. Ve stejný den také prezident Miloš Zeman jmenuje premiérem šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Babišovi se nezamlouvá komunista Ondráček v čele komise pro kontrolu GIBS

ANO by chtělo, aby komunisté ještě zvážili, koho nominují do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. KSČM navrhla svého poslance Zdeňka Ondráčka. Předseda ANO Andrej Babiš sdělil během setkání s navrženými ministry své budoucí vlády, že pověří místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka, aby komunisty vyzval ke změně nominace. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik nepředpokládá, že by strana nominovala někoho jiného, Ondráček je podle něj ideální kandidát.

Výměna premiérů. Podle Sobotky se Babiš musí zaměřit na zahraniční politiku

Už za tři dny bude mít Česko nového premiéra. Prezident totiž ve středu jmenuje Andreje Babiše (ANO). Zatím bude takzvaně designovaným předsedou vlády, tedy bez plných pravomocí, které získá až o týden později se jmenováním všech ministrů. Podle odcházejícího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) musí jeho nástupce okamžitě řešit hlavně evropská témata – migrační krizi nebo čerpání fondů.

Babiš už potvrdil jména všech ministrů. Zdravotnictví má vést Vojtěch, školství Plaga

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš potvrdil České televizi jména kandidátů na ministerské posty. Resort kultury by měl vést Ilja Šmíd, školství dosavadní náměstek zodpovědný za vysoké školy Robert Plaga, ministerstvo pro místní rozvoj Klára Dostálová a zdravotnictví Adam Vojtěch. Prezident Miloš Zeman zahájí schůzky s kandidáty na ministry v polovině příštího týdne v Lánech.
Kauza Čapí hnízdo

Vydat, či nevydat? Sněmovní výbor začal řešit policejní žádost o Babiše a Faltýnka

Sněmovní mandátový a imunitní výbor začal projednávat policejní žádost o opětovné vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Pozve si kvůli tomu vyšetřovatele a státního zástupce, prostor k vyjádření chce dát výbor také oběma poslancům. Zpravodajkou bude pro tento případ Kateřina Valachová (ČSSD), uvedl šéf výboru Stanislav Grospič (KSČM).

Nová vláda podle Babiše: Devět nováčků, většina ministrů za ANO, mezi nimi Šlechtová

Andrej Babiš představil prezidentovi seznam svých ministrů, jejich jména ale zatím neuvedl. Prezident podle něj ke jménům výhrady neměl, ale s nováčky ve vládě se chce nejdříve sejít. Babiš také potvrdil, že ho Zeman jmenuje premiérem ve středu 6. prosince, novou vládu pak ve středu 13. prosince.

Základ programového prohlášení má Babiš hotový. Levici láká na vyšší důchody, pravici na nižší daně

Základní body programu chystané menšinové vlády hnutí ANO jsou podle Andreje Babiše hotové. Patří k nim nižší daně z příjmu, snížení DPH u potravin, vyšší důchody, elektronizace státní správy i výjimky z EET pro drobné živnostníky.