Webu čtyřiadvacítky je patnáct let. Podívejte se, jak se měnil, klik za klikem

Před patnácti lety spustila Česká televize zpravodajský kanál ČT24. Současně začaly fungovat webové stránky, které právě čtete, tedy www.ct24.cz. Web byl v počátcích fungování klíčový i pro samotný televizní program – ten byl totiž šířen digitálně, a tak jej v prvních letech mnoho lidí mohlo sledovat právě jen přes internet. Stránky čtyřiadvacítky si postupně vybudovaly pověst nejdůvěryhodnějšího zpravodajského webu a toto označení opakovaně obhajují.

Jak web ČT24 vypadal na začátku a jak se v průběhu patnácti let měnil? „Návrat v čase“ umožňuje například služba Webarchive, která průběžně zaznamenává jakési otisky webů po celém světě. Ten čtyřidvacítkový poprvé zachytila pět dní po jeho spuštění, tedy 7. května 2005.

Web ČT24 v roce 2005
Zdroj: web.archive.org

Stránky tehdy běžely na redakčním systému poskytnutém Českou tiskovou kanceláří, a v podstatě tak šlo o agenturní zpravodajství kombinované s tím, co vysílala ČT24 v televizi.

Web ČT24 v roce 2009
Zdroj: web.archiv.org

Vlastní autonomní redakční systém, na kterém se podílela samotná redakce, se pak rozjel o tři roky později, kdy tak vznikl plnohodnotný zpravodajský web. Od roku 2009 pak přibyly také textové on-line reportáže.

Web ČT24 v roce 2013
Zdroj: web.archive.org

Vzhled webu se měnil ještě několikrát, přičemž posledním velkým redesignem prošly stránky čtyřiadvacítky v roce 2015. Jednou z hlavních novinek byla plná responzivita webu – tedy to, že pozná, na jakém zařízení a velikosti displeje je zobrazován a podle toho automaticky přizpůsobí jednotlivé prvky, aby bylo prohlížení přehledné a pohodlné jak na velkých monitorech počítačů, tak třeba na obrazovkách mobilů. Tento vzhled, s následnými dílčími úpravami, web ČT24 používá dodnes.

Web ČT24 v roce 2015
Zdroj: web.archive.org

V říjnu roku 2017 zaznamenal web ČT24 dosud největší uživatelský provoz v rámci jednoho dne – a to 21. října, tedy v sobotu, kdy skončily poslední volby do Poslanecké sněmovny. V tento den zaznamenaly stránky čtyřiadvacítky více než tři miliony zobrazení.

Web ČT24 v roce 2017
Zdroj: web.archive.org

Obecně patří volební zpravodajství k tomu vůbec nejvyhledávanějšímu a nejčtenějšímu na našem webu. Jeho nedílnou součástí jsou takzvané webové volební aplikace, které v reálném čase ukazují vývoj sčítání hlasů, nebo třeba umožňují naklikávat si potenciální koalice. Volební aplikace vyrobil web čtyřiadvacítky postupně pro všechny volby (s výjimkou evropských, u kterých se oznamují až konečné výsledky). Jinak tomu nebylo ani při poslední volbě prezidenta republiky v roce 2018.

Volba prezidenta na webu ČT24
Zdroj: ČT24

Nejdůležitější události mohou čtenáři webu ČT24 v posledních třech letech přehledně sledovat ve formě takzvaných speciálů – tedy zvláštních sekcí webu, kde jsou na jednom místě shrnuty důležité informace k tématu a všechny články, které se ho týkají. Typickým příkladem je brexit.

Brexitový speciál na webu ČT24
Zdroj: ČT24

Tu největší zpravodajskou událost, kterou, dle čtenářského zájmu, dosud web čtyřiadvacítky pokrýval, bohužel prožíváme právě nyní. Bezprecedentní celosvětová krize způsobená koronavirovou pandemií plní většinu médií již několik měsíců v řadě a letošní březen se kvůli ní stal měsícem, kdy stránky ČT24 zaznamenaly vůbec nejvyšší čtenost ve své historii – více než 32 milionů zobrazení.

Speciál ke koronaviru na webu ČT24
Zdroj: ČT24