Naoto Macumura. Jediný obyvatel města, odkud lidé utekli před Fukušimou

Šestapadesátiletý farmář je jediným mužem, který se rozhodl žít v Tomioce, městě duchů, které je zamořeno radioaktivním spadem. Bezmála 16 tisíc obyvatel muselo oblast opustit krátce po havárii v jaderné elektrárně Fukušima 1. Byť k ní došlo před pěti lety, zpět se dosud nikdo nevrátil.

Pěstitel rýže Naoto Macumura zůstal v oblasti také proto, aby nakrmil zvířata, která tam zanechali narychlo evakuovaní lidé. Stará se o ně už pět let. „První tři dny jsem však byl schovaný doma, bál jsem se radiace,“ uvedl.

Lidé podle něj z Tomioky utíkali ve spěchu. „Nechali psy přivázané k boudám,“ poznamenal. Myslel si přitom, že se všichni za pár měsíců vrátí. Ale nestalo se tak. Vláda podle něj také naléhala, aby lidé zvířata zabili. „A většina podlehla,“ doplnil s tím, že on by však něco takového udělat nemohl.

Tomioku a její okolí si navíc oblíbil. „Zlobím se za to, co se stalo. Tady mám ale v duši klid. Je to nádherné místo,“ řekl s tím, že všechna půda v oblasti je ale nyní zcela bezcenná. „I kdybych ji chtěl prodat, nikdo ji nechce,“ dodal. 

Tomioka – město duchů (zdroj: ČT24)

Oblast, ve které žije, je stále silně kontaminovaná radioaktivním spadem. V půdě zůstává například césium, které spolu s potravou přechází do mléka a masa zvířat či rostlin a hub.

Radiační dávka dosahuje přibližně 3 milisievertů za hodinu, což je desetkrát více než činí vládou povolená hranice pro bezpečný dlouhodobý návrat.

Nejdříve mu doktoři řekli, že je šampión – nejradioaktivnější muž na světě. Po půl roce se nechal znovu vyšetřit a tvrdí, že v jeho těle už lékaři nic závažného z radiologického hlediska nenašli.

„Jsem čistý. Cigareta je prý škodlivější,“ dodal Naoto Macumura, který se následků radiačního působení na svůj organismus neobává. Symptomy ozáření se mají podle lékařů objevit až za třicet let. „Do té doby už budu stejně mrtvý.“