Pražské podzemní kolektory nabízejí turistům netradiční cíl

Praha - Hospodářská komora hlavního města již několik let pořádá turistický projekt "Praha technická", který si klade za cíl přesvědčit co nejvíce pražských firem, aby umožnily zpřístupnit technická zázemí ve svých objektech. Projekt byl započat před čtyřmi lety a v jeho průběhu se zapojilo na 40 firem, majících možnost ukazovat svá zázemí turistům. V roce 2007 bylo osloveno výsledných dvanáct společností. Jednou z nich je podnik Kolektory Praha, který již 18 měsíců provádí podzemím přímo v centru Prahy.

„Kolektory dohromady nabízejí čtyři prohlídkové trasy lišící se délkou i obtížností. Všechny začínají na Senovážném náměstí a trvají 1 až 1,5 hodiny. Součástí podzemní prohlídky jsou různé terénní převisy, žebříky i jízda speciálním podzemním vlakem,“ seznamuje s netradičním turistickým cílem projektový manažer pražské hospodářské komory Jiří Svoboda.

V rozsáhlých tunelech jsou vedeny plynovody, ropovody, síťové kabely, telefonní linky i optické a datové kabely. Kolektory jsou vedeny v hloubce od jedenácti do dvaačtyřiceti metrů pod povrchem. Jsou důsledně zabezpečené, vchody hlídají čipy a dění v kolektorech sleduje elektronický dispečink. „Dispečer má nepřetržitý čtyřiadvacetihodinový přehled o situaci, aby mohl reagovat na případné výrony plynu, výbušné směsi, poruchy vodovodu, tzn. výronu nějaké vody,“ popisuje zabezpečení kolektorové sítě Václav Černý.

Pro případné zájemce o prohlídku je ideální zavítat na internetové stránky společnosti a přes rezervační systém se přihlásit k volnému termínu. Prohlídky jsou vedeny průvodci a je doporučeno sportovní obutí. Prohlídky probíhají v pondělí a ve středu, vždy ve třech termínech.