Nové Hrady - Versailles ztracené v srdci Vysočiny

A už je to zase tady. Sníh mizí, do špinavých ulic začínají vyjíždět metařské vozy, aby z nich smyly zimní šeď a oblékly je do jarního hávu. Stejně tak začíná na trávnících vyrážet až křiklavě zelená jarní tráva. Ruku v ruce s tím začíná své brány otvírat i bezpočet hradů a zámků po celém Česku, aby přivítaly rodiče s dětmi na víkendovém výletu i jednotlivce, kteří hledají rozptýlení ze šedi všedních dnů. Svou náruč s prvním dubnovým víkendem otevřel i zámek Nové Hrady – malé české Versailles ukryté ve zvlněné krajině Vysočiny.

Rokokový zámek Nové Hrady francouzskou inspiraci nezapře. A není taky proč. Vždyť ho nechal v druhé polovině 18. století postavit šlechtic francouzského původu Jean Antoine Harbuvalem de Chamaré. Zámek umístěný do uměle vybudovaného přírodního areálu měl na první pohled připomínat francouzská letní sídla. A to se beze zbytku podařilo, i když zámek stojí až v téměř nehostinné krajině Vysočiny, ve spojení s typickou venkovskou architekturou vypadá nesmírně honosně, malebně a také fotogenicky.

Z návsi stejnojmenné vísky se k zámku stoupá po úzké cestě sevřené dvěma rybníky lemované alejí prastarých stromů. Jen stěží si lze dnes představit, že zámek oděný do elegantního oranžovo-bílého hávu byl ještě v roce 1997 jen zchátralá ruina. Strop v hlavním sále, jehož zdi zdobí precizní rokokové štuky a který dnes slouží jako romantická kulisa svateb, se zřítil ještě před tím, než se opravám paláce začali věnovat jeho současní majitelé.

  • Zámek Nové Hrady autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3442/344183.jpg
  • Zahrady zámku Nové Hrady autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3442/344190.jpg
  • Zahrady před zámkem Nové Hrady autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3442/344187.jpg
  • Zámek Nové Hrady autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3442/344185.jpg

I Nové Hrady mají svou 13. komnatu

A co může zámek nabídnout? Z původního předválečného vybavení toho mnoho nezůstalo. Přízemí paláce tak dnes vyplňuje expozice historického nábytku zapůjčená ze sbírek pražského Uměleckoprůmyslového muzea. Druhé patro dnes z větší části slouží jako soukromý byt majitelů zámku. Do některých pokojů – včetně hlavního sálu – se ale přesto mohou podívat i běžní návštěvníci. Po očku si tak mohou prohlédnout zámeckou knihovnu anebo jídelnu, ve které možná ještě bude cítit lahodná vůně nedělního oběda zámeckých pánů.

  • Zámecká jídelna autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24
  • Expozice nábytku zdroj: Zámek Nové Hrady

Stejně jako na spoustě dalších zámků, i v Nových Hradech mohou návštěvníci nahlédnout do pověstné 13. komnaty. Váže se k ní samozřejmě i pověra: Kdo setrvá dlouho, zestárne a pobyt v komnatě ho nakonec unaví k smrti. Kdo setrvá jen krátkou chvíli, vlivem léčivého prostředí komnaty nakonec omládne. A cože je to ta 13. komnata Nových Hradů? Nejde o nic jiného než dodnes funkční bar takřka gigantických rozměrů.

  • Průčelí zámku Nové Hrady autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24
  • Zámecká 13. komnata autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24

Nezapomeňte se ztratit v zahradách

To nejzajímavější ale nejsou zámecké interiéry a sbírky. Okouzlující jsou zejména zámecké zahrady, které zdobí levandulové záhony, tak kouzelné i ve studené šedi počínajícího jara. Zámecké zahrady ukrývají mimo jiné divadlo precizně vybudované podle antických vzorů. V závětří mezi tůjemi zde může rozličné divadelní inscenace sledovat až 150 diváků.

  • Zahrady zámku Nové Hrady autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24
  • Nové Hrady autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24

V zahradách zámku je příjemné se ztratit. Je snadné zde udělat spoustu bláznivě romantických fotek – jen další plus, proč si zámek vybrat jako svatební kulisu. Ukrývá se zde také zámecký bazén, který ve 30. letech nechala vybudovat rodina textilního továrníka Josefa Bartoně. Bazén má důmyslný sklon, aby se v něm dalo plavat i relaxovat. Má jen jednu malinkatou chybu – na jeho obložení byl použit pískovec, kterého je sice všude v okolí dostatek, avšak propouští vodu. A tak bylo třeba bazén často dopouštět, voda z něj mizela kamsi hluboko do útrob země.

Nové Hrady potěší zejména cyklisty

Zámek Nové Hrady a jeho okolí vybízí k výletům na kole. Projedete se krásně zvlněnou krajinou Vysočiny a i okolní vísky, ač mnohdy nevalného historického významu stojí za trošku toho obdivu pro svou malebnost a pohostinnost místních.

Příznivci cyklistiky si ale přijdou na své nejen na dlouhých výletech po okolí, ale i na samotném zámku. V bývalém špejcharu je dnes umístěno První české muzeum cyklistiky. Ve čtyřech patrech tady mohou návštěvníci obdivovat starobylé kostitřasy i jedny z prvních bicyklů s přehazovačkou. Nechybí ani dvojkola nebo kolo se sajdkárou. V jednom z pater si můžete prohlédnout také například to, jak dopadlo speciální olympijské dvojkolo dovezené pro dvojici Staněk-Praveček po těžké havárii v Pardubicích. Malé i velké ale nejspíš uchvátí kolotoč s koly, autíčkem i dřevěným koníkem. Má to jen jeden háček, potřebujete dva „otroky“, kteří budou oddaně a vytrvale šlapat pedály, aby se ostatní povozili.

  • Kolo se sajdkárou autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24
  • Olympijské kolo po nehodě autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24