Výměnná dovolená je lákavá a levná

Praha - Bydlení v cizině zadarmo, nové zážitky, poznání nové kultury - to vše nabízí výměnná dovolená. Princip spočívá ve vzájemném půjčení si klíčů od nemovitostí na domluvený čas. Stačí se jen zaregistrovat na patřičném serveru a najít si partnera, se kterým byste se na výměně dohodli. Vzájemná důvěra a chuť poznat cizí kulturu přilákala k tomuto způsobu cestování miliony lidí po celém světě. Zprávu přinesla Mladá fronta DNES.

Princip pobytu spočívá ve výměně nemovitostí mezi jednotlivci či celými rodinami. Podmínkou je registrace na specializovaném serveru a kontakt s odpovídajícím zájemcem. Pak už nic nebrání v tom, abyste vyrazili na místo, kam byste se třeba normálně nepodívali.

Cestovním kancelářím ubývají klienti

„Každý rok pozorujeme pokles poptávky po plně doprovázených zájezdech. Mezi Čechy začíná převažovat individuální styl cestování. Naučili se hledat ubytování sami a rádi si staví dovolenou na klíč,“ tvrdí Pavel Klicpera, mluvčí státní agentury pro podporu cestovního ruchu CzechTourism.

Popularita výměnných pobytů roste

„O výměny má zájem stále víc lidí. Záměrně tomu ale neděláme velkou reklamu. Nejde o to, mít v databázi moc lidí, ale aby šlo o lidi, které takto cestovat baví a je na ně spoleh,“ doplňuje Antonín Macháček, provozovatel české pobočky celosvětové výměnné sítě Intervac.

V zahraničí mají výměny dlouhou tradici. V Česku je to spíše novinkou. Cizinci mají v Česku zájem především o Prahu. Podle průzkumu STEM/MARK navštěvuje na 20 procent cizinců Česko v rámci nějakého výměnného pobytu.

Pokud nechcete pronajmout celý dům či byt, máte možnost zvolit „couchsurfing“ - zájemce pak ví, že nabízíte pouze část nemovitosti. U „coffee or drink“ pak jde pouze u posezení v kavárně.