Na výlet s dětmi? Zkuste Soos

Zná to snad každý rodič: V parném létě byste rádi své ratolesti chtěli vytáhnout z domu někam do přírody. Jenže kam? Na dlouhé túry to s malými dětmi moc není, zaprášená muzea je nebaví a hradů a zámků připomínajících spíš skladiště nábytku jste už viděli nepočítaně. Pokud i vy trpíte podobným dilematem, tak právě pro vás je tu dnešní Tip na cesty. Sedněte do auta nebo se přibližte třeba vláčkem (nebo bydlíte-li poblíž Františkových Lázní, sáhněte třeba po kole) a vydejte se do přírodní rezervace Soos. Čeká vás příjemná procházka v přírodě i setkání s dinosaury.

I já sama jsem se do Soosu poprvé podívala jako malé dítě. Ještě mi tehdy nebylo ani šest let. Dodneška si na tu návštěvu pamatuji a i mí rodiče rádi vzpomínají, jak jim děti pěkně „ťapaly“ a jak je fascinovaly bublinky vycházející z bahna uprostřed ničeho. Tehdy se psal rok 1991 – od té doby se rezervace ještě víc přizpůsobila dětskému návštěvníkovi. Přibyla expozice Historie země, kde mohou děti i dospělí obdivovat modely pravěkých ještěrů v životní velikosti a pokochat se mohou i obrazy Zdeňka Buriana.

Ve vedlejší budově se pak návštěvníci mohou seznámit se zvířaty, které v Soosu a jeho okolí žijí, a s rostlinami, které tam rostou. Zvláště na jaře Soos zkrášlují tisíce žlutých květů kosatce. Počátkem léta pak louky v rezervaci ozdobí například kopretiny. Flóra rezervace ale zahrnuje i další rostliny mnohdy rostodivných názvů. Jak asi vypadá třeba vemeník dvoulistý? A co sivěnka přímořská?

  • Chodníčky se Soosem vinou jako hadi autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24
  • Dřevěné chodníky umožňují bezbariérový přístup autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24

Avšak muzea tvoří jen příjemnou kulisu ještě příjemnější procházky. Naučná stezka je dlouhá zhruba dva kilometry, a tak ji bez větších problémů zvládnou i ti nejmenší. Navíc je bezbariérová, takže se nemusí její návštěvy bát ani prarodiče. A co vás vlastně na procházce čeká? Dřevěný chodníček vás provede vším, co je v Soosu k vidění.

V rezervaci můžete obdivovat mokřady pokryté vysokou trávou i rákosím, rašeliniště a slatiny i naprosto holé křemelinové plochy pokryté jen tu a tam bílými zrnky soli, jež zabraňuje tomu, aby se na křemelině uchytila vegetace. Asi největším lákadle Soosu jsou minerální prameny a mofety. Najdeme tu silně mineralizované prameny i kyselky. Voda vyvěrá tu uprostřed louky, o kousek dál z pokrývky zeleného mechu a ještě o kousek dál z pusté plochy křemeliny. Asi nejznámějším pramenem Soosu je pramen Císařský. Ten mezi ostatními vyniká poměrně vysokou teplotou - kolem 18 stupňů a také vysokou mineralizací (okolo 6 gramů minerálních látek na litr).

Jak vznikl Soos?

Národní přírodní rezervace se rozprostírá v Sooské pánvičce vytvořené mezi tektonickými zlomy. Mezi těmi došlo v geologické minulosti k přechodnému vyzdvižení bloku hornin, následnému odnosu materiálu z povrchu a opětovnému poklesu bloku o rozměrech asi 2 200 metrů krát 1 800 metrů. Pánvička, která se po poklesu vytvořila, byla téměř bezodtoká. V nahromaděné vodě se začaly tvořit humolity, v místech, kde se mísila slatká voda se slanou, se pak začaly masově množit rosivky. Z jejich odumřelých schránek pak vznikala křemelina.

  • Rybníčky z rákosem jako z Rákosníčka autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3756/375544.jpg
  • Mokřady ukryté ve vysoké trávě autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3756/375546.jpg
  • Příroda Soosu autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3756/375547.jpg
  • Zasolená křemelina bez vegetace autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3756/375552.jpg
  • Ostrůvek bez rostlinstva autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3756/375553.jpg
  • Císařský pramen autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3756/375548.jpg

Soos také nezapře, že v hloubkách pod ním odpočívá stále teplé magma. Z něj se uvolňuje oxid uhličitý, který proniká na povrch nejen společně s vodou, ale také jako volný plyn. Na povrch probublává v kráterovitých prohlubních zvaných mofety. A právě ty děti obvykle nejvíc fascinují. Vždyť vypadají jako malé sopky. Mofety si mohou návštěvníci nejlépe prohlédnout na křemelinových plochách.

  • Mofeta autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24
  • Mofety autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24

Když už vás příroda přestane bavit, můžete vyrazit do nedaleké osady Kateřina, kde vzniká muzeum úzkokolejky, kterou se v minulosti dopravovala vytěžená rašelina a křemelina ze Soosu k dalšímu zpracování. Ve výstavní místnosti jsou k vidění zejména informační panely s fotografiemi, věnované úzkokolejkám v Evropě, v ČR i v regionu, z exponátů zaujme motor z lokomotivy a převodovka, i skutečná mašinka s vagónkem. Po trati, která Soos obepíná, nicméně jezdí vláček zatím jen příležitostně.

V parném létě pak určitě představují příjemné zpestření výletu do Soosu jezírka, která nedaleko Kateřiny vznikla po těžbě kaolinu. V těch se mohou unavení návštěvníci vykoupat. Takže nezapomeňte do baťůžku přibalit plavky.

  • Úzkokolejka Kateřina autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24
  • Císařský pramen autor: Alžběta Vejvodová, zdroj: ČT24
Vydáno pod