Pražské hotely jsou třinácté nejčistší na světě

Praha - Vstřícnost, personál, kvalita pokojů a čistota. Měřítka, podle kterých lidé hodnotí kvalitu hotelů. Ty pražské jsou třinácté nejčistší na světě. Ukázal to průzkum portálu hotel.info. V celosvětovém porovnání obsadilo první místo na žebříčku Tokio před Varšavou a Záhřebem. Průzkumu se zúčastnilo pět milionů klientů, kteří si na portálu rezervovali ubytování.

V nejnovějším světovém žebříčku čistoty portálu hotel.info získala Praha třinácté místo z dvaceti hodnocených zemí. Porazila tak třeba Vídeň, Dublin nebo Berlín. Podle portálu se ale v dnešní době klienti hotelů setkávají s nedostatky, jako jsou vlasy ve sprše, hromady prachu anebo špinavý koberec spíše výjimečně. Českou metropoli v průzkumu předběhla Bratislava, která se umístila na šestém místě.

Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR

„České hotelnictví je na velmi vysoké úrovni, jsou tu velmi renomované hotelové značky. Problém u nás je ve vybavenosti. Ne všechny hotely, které se označují například jako tříhvězdičkové, jsou opravdu tříhvězdičkové. Ta klasifikace je v podstatě dobrovolná.“

Nejvyleštěnější pokoje mají v Tokiu, pak Varšavě nebo Záhřebu. O čistotě hlasovalo pět milionů lidí, kteří vybírali z víc než dvouset hotelů. Špatná volba ale může zkazit celou dovolenou.

Lidé by tak při výběru ubytování spíš než hvězdičky měli zvážit celkovou úroveň dané země. Jednou z výhod cestování s cestovní kanceláří je, že klienti se můžou obracet na zástupce, který veškeré komplikace řeší za ně, říká Kateřina Petříčková z Asiociace cestovních kanceláří a agentur. Zatímco u cestovky můžou lidé reklamovat ubytování ještě tři měsíce po návratu, když jedou na vlastní pěst a nevyřeší reklamaci na místě, šance na ní je mizivá.

Michal Chour, ředitel Radisson Blu Alcron Hotel

„Historicky byly nejpodstatnější hvězdičky. To, co bylo řečeno, že si hotely mohou dát hevězdičky jak chtějí, je do určité míry pravda. Nutno ale podotknout, že hvězdičky značí technické parametry hotelu a ne kvalitu služeb tedy třeba jeho čistotu.“

Čeští turisté se letos v létě během července a srpna vrátili ke známým osvědčeným destinacím. Nejlépe se prodávaly zájezdy do Řecka, Bulharska nebo Chorvatska. Pokles obliby po varováních ministerstva zahraničí zažil Egypt, zájem o Tunisko se naopak po uklidnění bezpečnostní situace znatelně zvýšil. Vyplývá to z průzkumu, který mezi tuzemskými cestovními kancelářemi a agenturami uskutečnila ČTK.