Beefeateři to podcenili: Zloděj jim ukradl klíče od padacích mostů

Londýn - Britská policie řeší neobvyklou krádež, která se odehrála na jednom z nejstřeženějších míst Londýna, v pevnosti Tower. Do jejího areálu minulý týden pronikl zloděj, který si z vrátnice odnesl svazek klíčů. Policisté se případem intenzivně zabývají, protože v Toweru se uchovávají britské korunovační klenoty.

O krádeži se veřejnost dozvěděla teprve dnes, policie ale ujistila, že klenoty nebyly v ohrožení. Ukradené klíče se totiž daly použít ke vstupu do padacích mostů, konferenčních místností a do restaurace. Společnost Historic Royal Palaces, která se o provoz Toweru stará, prý navíc zámky okamžitě vyměnila.

Tower je jednou z nejnavštěvovanějších britských památek a kromě jeho tradičních ochránců zvaných Beefeaters k němu turisty přitahují právě vystavené korunovační klenoty s nedozírnou hodnotou. Například koruna britského impéria zhotovená pro královnu Viktorii obsahuje více než 2 800 drahých kamenů a královské žezlo s křížem z roku 1661 nese jeden z největších broušených diamantů na světě - První hvězdu Afriky s 530 karáty.