Letní dovolená – chcete ji strávit na cizím gauči, nebo v horské kotlině?

Praha - Skoro polovina Čechů si vybírá dovolenou přes internet a touha po neobvyklých zážitcích vede lidi k experimentům. Navíc moderní technologie stírají hranice napříč kontinenty a k prožití neotřelého dobrodružství stačí mít doma volný gauč.

Symbolem novodobé formy cestování se stala volná pohovka. Zhruba šest milionů lidí po celém světě nabízí zadarmo svůj gauč, jde o tzv. couchsurfery. „Přidaná hodnota je taková, že dokážu i za pár dní poznat něco lokálního skrz lidi, kteří tam bydlí,“ říká jeden z cestovatelů. Na oplátku pak nocležník třeba uvaří večeři nebo koupí majitelům bytu pivo. 

Přidat se k mezinárodní síti cestovatelů může kdokoli. Stačí si založit profil s popisem svých zájmů a pár fotografiemi. Uživatel pak osloví komunitu ve městě, do kterého se chystá, a čeká, kdo mu nocleh nabídne. V České republice couchsurfingu holduje přes 10 tisíc lidí. 

Alternativ, jak a kde si užít dovolenou, ale existuje díky internetu několik. Pro Čechy se stal zdrojem cenných informací největší cestovatelský portál v republice Hedvabnastezka.cz. „Kromě základních informací, co se týká měny, náboženství, tam jsou podstatné informace ohledně víz, kde o něj žádat a dál reportáže a cestopisy od cestovatelů,“ vysvětluje redaktor Hedvábné stezky Martin Skuhravý. Získat se tu dají nejen postřehy zkušených dobrodruhů, ale taky přátelé, se kterými se napříč kontinentem vydáte. 

Komentář Kateřiny Smolové (zdroj: ČT24)

Kde sehnat levné ubytování?

Naplánovat neotřelý výlet pomáhají i zahraniční weby. K těm nejpopulárnějším patří Tripadvisor.com nebo Booking.com. Ve městě, které chcete navštívit, doporučí třeba nejlevnější ubytování nebo seznam památek.  

Češi tak postupně upouští od návštěv kamenných cestovních kanceláří. I v koupi klasických sezonních zájezdů se do popředí dostává internet. Z internetové populace, kterou u nás tvoří přes pět milionů obyvatel, hledá 35 procent lidí zájezdy on-line. 

Každý si chce dovolenou užít bez nepříjemných překvapení, která hrozí hlavně při cestování na vlastní pěst. Zejména pak do exotických destinací. Na co bychom při plánování dovolené po vlastní ose neměli zapomenout? 

Tipy redaktorky cestovatelského portálu HedvabnaStezka.cz Kateřiny Smolové: 

  • Zajistit si cestovní pojištění
  • Prostudovat si vstupní podmínky dané země (víza, povolení ke vstupu do hor…)
  • Zvážit možná zdravotní rizika
  • Brát ohled na kriminalitu v daném místě
  • Zjistit si například v arabském světě, kde je třeba nosit šátek
  • Důležité je se dívat na to, co jíme a pijeme – tedy pít spíše vodu balenou (např. v Indii) nebo nápoje bez ledu, na ulici jíst jídlo tepelně upravené před našima očima, jíst raději ovoce se slupkou, kterou lze odstranit (namísto jablka například banán)