VIDEO: Český policista spontánní hrou na piano uchvátil svět

Praha - Dopravní policista, který zahrál v Praze před filozofickou fakultou na piano, se stal hvězdou internetu. Jeho výstup zachytila ruská turistka na mobilní telefon. „This is Prague, baby!,“ píše žena v popisku videa, které teď baví statisíce lidí po celém světě.

Český policista-pianista boduje na YouTube (zdroj: ČT24)

Policistův kousek vidělo do dnešního odpoledne víc než 600 tisíc diváků. Komentují ho už i zahraniční média. Podle britského listu The Daily Telegraph musí být Praha nadmíru bezpečným městem, když tu policisté hrají ve službě na piano.

Jakkoli může video vypadat jako perfektně připravená reklama, zachycuje hudební výkon skutečného policisty. „Policista slouží krátkou dobu, konkrétně na oddělení řízení dopravy. Šel kolem tohoto piana a spontánním nápadem bylo zasednout a zahrát úryvek písničky,“ konstatoval mluvčí pražské policie Jan Daněk.

PODÍVEJTE SE NA CELÉ VIDEO, KTERÉ DALA RUSKÁ TURISTKA NA YOUTUBE

A co že to policista zahrál za melodii? „Je to River Flows in You od korejského skladatele Yiruma a jak moc je náročná? Není moc těžká, asi na úrovni čtvrté třídy základní umělecké školy, mezi dětmi je velmi oblíbená,“ podotkl klavírista Miroslav Mužík.

Skutečný protagonista videa nechce odhalit svou totožnost. Případ musel dokonce řešit se svými nadřízenými. „Bylo mu řečeno, že má ve službě jinou práci, ale nebude nijak postihován,“ prohlásil Daněk.

Dobrý nápad, který se osvědčil

Piana stojí v ulicích Prahy i dalších českých měst od letošního léta. Umístil je tam kavárník Ondřej Kobza, který se inspiroval v zahraničí. „Když vidím, jak to prolamuje ledy, můj odhad je, že za rok bude třeba třicet měst, která budou mít na náměstí piana,“ myslí si Kobza.

Posledním počinem projektu Piana na ulici je klavírní koncert bezdomovců. Ten se odehraje v úterý 17. prosince na Václavském náměstí v Praze.