Pro doklady do banky. Uherské Hradiště koupí bývalou bankovní budovu, přestěhuje do ní úředníky

Radnice v Uherském Hradišti koupí za 35 milionů korun budovu ve Svatováclavské ulici, v níž donedávna sídlila pobočka Komerční banky. Rozhodlo o tom zastupitelstvo města. Radnice by ráda přestěhovala do objektu zaměstnance městského úřadu z několika pracovišť. Město koupí dům odhadem do konce března, s ním získá i související pozemky.

Pro koupi budovy bývalé banky hlasovalo 21 z 22 přítomných zastupitelů. Do objektu by se měli podle starosty Stanislava Blahy (ODS) do tří let přestěhovat z budov v Revoluční, Protzkarově a Hradební ulici úředníci odboru dopravních a správních agend, odboru informatiky a útvaru interního auditu.

„Naším prvotním záměrem je využít jej pro potřeby úřadu. Koncentrovat zde všechny agendy, které lidé potřebují pro vyřízení nejrůznějších dokladů, ať už jsou to řidičské průkazy, evidence vozidel, následně cestovní doklady, pasy, občanské průkazy, matrika. Zároveň docílíme zajímavé linie tří objektů městského úřadu, kde lidé v podstatě budou velmi blízko od sebe mít celý městský úřad,“ řekl Blaha.

Úřadovat by se v bývalé bance mohlo v roce 2023

Komerční banka se z budovy odstěhovala loni, nyní je prázdná. Letošní rok chce radnice nechat vypracovat studii na zjištění podrobného technického stavu domu a návrhu využití. Do roku 2021 chce mít město projektovou dokumentaci a na další rok plánuje úpravy téměř za 20,7 milionu korun.

Pak už zbyde jen dům asi za tři miliony vybavit a přestěhovat úředníky. Následně zřejmě město prodá budovu v Revoluční, odkud čeká výnos nejméně 22 milionů. „Přesnější vyčíslení nákladů nás čeká v následujících týdnech,“ uvedl Blaha.

Nákup kritizoval opoziční zastupitel Ivan Karpeles (ČSSD). „Je to budova, která by měla být zachována pro veřejnost, nicméně cena, kterou město zaplatí, se mi jeví vysoká,“ řekl Karpeles.

Bývalá banka by mohla v budoucnu sloužit úředníkům
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

V areálu bývalé banky je 21 parkovacích míst včetně garážových stání. „Parkovací kapacity na pozemcích v areálu objektu lze vhodnými úpravami navýšit nejméně o 12 parkovacích míst. Mimo veřejně přístupné komunikace tak bude možné řešit parkování služebních vozidel úřadu, čímž se uvolní část parkoviště na Komenského náměstí pro veřejné parkování,“ uvedl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Stavba samostatně stojící trojkřídlé patrové budovy podle návrhu Františka Šnajdra začala v roce 1926. Zkolaudována byla o tři roky později, monumentální vstup vyzdobil sochař Jaroslav Horejc. Do roku 1949 tu sídlila pobočka Národní banky, mezi lety 1950 až 1992 pobočka Státní banky. Dům je nemovitou kulturní památkou, je součástí ochranného pásma městské památkové zóny.