Baťovy hodinky se vrátily do Zlína. Zastavily se v čas jeho smrti

Baťovy hodinky se vrátily do Zlína (zdroj: ČT24)

Zlaté hodinky Tomáše Bati se po šestaosmdesáti letech definitivně vrátily do Zlína. Zakladatel globálního obuvnického impéria je měl na ruce v okamžiku tragické smrti v roce 1932. Jeho příbuzní hodinky předali novým správcům do Zlína, umístěné budou v připravovaném Baťově památníku.

Hodinky nevyčíslitelné hodnoty šly z ruky do ruky. Naplnilo se tak přání Baťových, aby se do tohoto města vrátily. „Všichni souhlasili, nikdo s tím neměl problém,“ popsala postoj celé rodiny Baťova vnučka Rosemarie Bata Blyth.

Ručičky na ciferníku se zastavily v 6:21. V tolik hodin pravděpodobně spadlo malé letadlo Junkers v husté mlze u Otrokovic. Při nehodě zakladatel moderního Zlína zemřel. V ústraní otrokovického průmyslového areálu v současnosti havárii připomíná pomník.

Hodinky po úterní slavnosti ještě na pár měsíců skončí v trezoru, než stavaři definitivně obnoví Baťův památník. Součástí muzea bude kromě hodinek i kopie osudného letadla, ve kterém Baťa létal zakládat nové filiálky.

„Chelmek v Polsku, Möhlin ve Švýcarsku, Helocourt ve Francii. Všechna města byla napodobeninou Zlína, jenom v menším měřítku,“ vysvětlil ředitel Nadace Tomáše Bati Pavel Velev.

„Pokud byste posadili Wolfganga Amadea Mozarta ke klavíru, tak by vám složil operu. Pokud byste postavili Zátopka na start, tak by vystartoval a vyhrál maraton. Pokud byste Baťu postavili před lidi, tak by prostě zase zorganizoval výborný výsledek,“ řekl historik Zdeněk Pokluda.

I když se boty ve Zlíně už nevyrábějí, důvodů k respektu k jeho zakladateli existuje dost. Z třítisícové vesnice vybudoval desetkrát větší a architektonicky nezaměnitelné město, které znal celý svět. „Moje nejoblíbenější Baťovo heslo je jediné slovo. Služba. Dělat službu lidem, službu veřejnosti,“ dodal Velev.