Bývalému účetnímu policie hrozilo osm let. Protože se sám udal a splácí, dostal podmínku

Brno - Bývalý vedoucí odboru rozpočtu a účetnictví Jihomoravské policie Martin Kuděla dostal za zpronevěru policejních peněz třicetiměsíční trest s pětiletou podmínkou. I když mu hrozil až osmiletý trest, soud se tak přiklonil k mírnějšímu trestu. Podle odůvodnění se bývalý civilní zaměstnanec policie udal sám, peníze se rozhodl splatit a s policií příkladně spolupracoval. O tři miliony přitom okrádal svého zaměstnavatele od listopadu 2007 do prosince 2009, aby tak mohl krýt právě své dluhy, které nadělal při sportovním sázení. Bývalý šéfúčetní bude po dobu pěti let pod dozorem probační a mediační služby. Ta bude kontrolovat, jestli pokračuje v léčbě a splácí dluh.

„Žalobce muže obvinil letos na jaře z toho, že vyhotovil celkem jedenáct faktur od smyšlené obchodní společnosti, opatřil účetní doklady razítky a padělanými podpisy vedoucích pracovníků policie. Sám pak zajistil, aby tyto faktury prošly účetnictvím,“ vysvětlil mluvčí Městského státního zastupitelství Vladimír Kutnohorský.

Miliony od policie pak na základě těchto fiktivních faktur tekly na jeho soukromý účet. Na faktury, kterými měla policie platit za fiktivní zaměstnance, použil Kuděla falešná razítka a zfalšoval dokonce i podpisy tehdejšího ředitele Břetislava Břečky a jeho náměstka Jaroslava Vaňka.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

„Obviněný sám uvedl, že potřeboval peníze na úhradu sportovních kurzovních sázek,“  přiblížil Kutnohorský osud převedených milionů. Koncem loňského roku ale jeho podvody odhalila vnitřní kontrola na krajské správě policie. Při vyšetřování se obviněný vedoucí odboru ke všemu přiznal a vyjádřil ochotu dluh splatit.

Dnes Martin Kuděla u městského soudu odmítl veřejně vypovídat a odvolával se na písemný záznam policejního výslechu. „Nechci před soudem vypovídat, protože vzpomínky na můj čin mi nejsou příjemné. Za to, co jsem udělal se opravdu stydím,“ řekl bývalý vedoucího odboru rozpočtu a účetnictví jihomoravské policie.

Kuděla se u soudu policii několikrát omluvil a slíbil, že svůj dluh co nejdříve splatí. U výslechu přiznal, že s podvody v účetnictví začal kvůli své závislosti na sportovních kurzovních sázkách. Sázet začal v roce 2004. Narůstající dluhy ho donutily k tomu, že o tři roky později vymyslel neexistující firmu G práce s.r.o. s adresou v Brně, přes kterou pak na falešné faktury posílal peníze na svůj účet. V prosinci roku 2009 se ale podle jeho slov stala situace neúnosná a tak se šel přiznat na Městské státní zastupitelství.

Skutečnost, že se sám přihlásil a všechno policii přiznal, mu dnes pomohla u soudu. Stejně tak jako fakt, že Martin Kuděla už více než třetinu dluhu policii do dnešního dne dobrovolně splatil a začal se ze své závilosti ambulantně léčit u psychiatra.

„Obžalovaný od začátku trestního řízení spolupracoval při vyšetřování a uhradil nemalou část škody, takže já ten trest budu akceptovat a nemám v úmyslu prozatím podat odvolání,“ řekl dnes k rozsudku státní zástupce Michal Fiala.

Bývalý policejní zaměstnanec ani jeho obhájkyně nechtěli rozhodnutí soudu komentovat. Martin Kuděla si ale ponechal lhůtu na odvolání.