Čeští lékaři poprvé podali genovou terapii pacientce s nádorem uzlin

Události: Čeští lékaři podali genovou terapii pacientce s nádorem uzlin (zdroj: ČT24)

Speciální typ léčby vyzkoušeli lékaři ve Fakultní nemocnici Brno. Devítileté pacientce s agresivním nádorem uzlin podali genovou terapii. Běžná chemoterapie u ní selhala. Nový postup byl náročný a podílelo se něm velké množství personálu. Na vše dohlédla etická komise. Jde o nevyzkoušený typ péče, rodina ji hradit nemusela – platí ji zadavatel studie.

Devítiletá Šárka má takzvaný Burkittův lymfom. „Začalo to velmi nenápadně. Na ultrazvuku se pak zjistilo, že má nádory v bříšku, to bylo v únoru,“ řekla matka pacientky Hana Kalandrová. Běžná léčba u Šárky selhala. Pomocí chemoterapie nedokázala rakovinu uzlin porazit. Proto lékaři vyzkoušeli záložní plán – genovou terapii.

Šlo o první podání této péče dětské pacientce s rakovinou uzlin v České republice. Ve světě byla zařazená do klinické studie jako osmá. „Odebereme její bílé krvinky, pošleme je na určitou převýchovu, na tu genetickou úpravu. A následně se buňky vrátí, a je to podáno pacientovi,“ popsal proces přednosta Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba.

Teď Šárku doktoři bedlivě sledují kvůli případným nežádoucím účinkům. Podle Hany Kalandrové se zatím neobjevily. Z nemocnice Šárku propustí zřejmě už příští týden. Pak bude půl roku čekat na první výsledky. Pokud se rakovina do devíti měsíců nevrátí, bude podle lékařů vyléčená. A postup třeba jednou pomůže i podobným pacientům.

Ročně se s takovým nádorem léčí v Česku několik desítek dětských pacientů. „Mezi velkými cévami je masa toho vlastního nádoru, v řádu několika dnů může narůst do velikosti pěsti nebo dokonce dětské hlavičky,“ popsal vedoucí lékař Transplantační jednotky Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno Tomáš Kepák.