Plzeň čekají opravy dvou mostů na Rondelu. Předchozí vedení města ho přitom plánovalo zasypat

Oprava mostů v Plzni (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic v létě opraví mosty na plzeňském Rondelu. Ten přitom předchozí vedení města plánovalo zasypat. Stávající čtyřkoalice chce o jeho budoucnosti definitivně rozhodnout až za několik let. Desítky let staré mosty tak čekají o prázdninách opravy za dvacet milionů korun.

Oba mosty stojí v Plzni už padesát let a čas se na jejich stavu výrazně podepsal. Než je neustále opravovat, chtělo předchozí vedení města v čele s ODS Rondel raději zasypat. Loni zvolená čtyřkoalice ale rozhodla jinak. Podle náměstka primátora Aleše Tolara (STAN) nemá zasypání Rondelu pro dopravu v současné době smysl. „Nemyslím si, že bychom se mohli do takového omezení dopravy pustit v momentě, kdy Plzeň nemá východní okruh ani vnitřní průtah,“ řekl. V přípravě plánů na zasypání ale chtějí radní pokračovat dál.

Ředitelství silnic a dálnic, kterému Rondel patří, přes letní prázdniny mosty opraví. Stavbaři budou pracovat za provozu, řidiči projedou vždy jen jedním jízdním pruhem. „Oprava bude stát dvacet milionů korun a bude trvat dva a půl měsíce, chtěli bychom stavět přes červenec a srpen, kdy budeme omezovat dopravu,“ řekl ředitel ŘSD pro Plzeňský kraj Miroslav Blabol.

„Z důvodu velmi omezeného termínu pro realizaci budou stavební práce probíhat v denních i nočních hodinách,“ uvedla náměstkyně ředitele Správy veřejného statku města Plzně Andrea Fojtíková. Také tramvajová doprava pod mosty bude plně zachována, omezí se jen její rychlost.

Části městského okruhu Plzně
Zdroj: ČT24

Čas na rozhodnutí

Radnice tak bude mít na rozhodování o zasypání Rondelu minimálně dalších deset let. Podle bývalého primátora Pavla Šindeláře (ODS) ale není proč čekat. „Pokud by docházelo k nějakému zásadnímu termínovému odsunu, tak si myslím, že je to promarněná příležitost,“ řekl letos v lednu.

Ještě v lednu projelo po Rondelu denně padesát tisíc aut. Po únorovém otevření západního obchvatu je jich o pětinu míň. Další pokles dopravy má přinést okruh východní, který bude v kompletní délce hotov nejdřív po roce 2032.