Obří rypadlo z dolu ČSA zanikne. Podle ministerstva kultury je důležitější rekultivace než jeho záchrana

UDÁLOSTI: Obří rypadlo, které stojí na okraji hnědouhelného dolu ČSA na Mostecku, nakonec technickou památkou nebude (zdroj: ČT24)

Obří rypadlo, které stojí na okraji hnědouhelného dolu ČSA na Mostecku, nebude technickou památkou. Čeká ho tedy likvidace, byť je jediné svého druhu na světě. Ministerstvo kultury ale zápis zastavilo, protože unikátní stroj není možné dostat z dolu pryč. Úřad považuje za důležitější jeho zdárnou rekultivaci. Na jaře si ho budou moci naposledy prohlédnout turisté.

Obří rypadlo RK 5000 vypadá z dálky jako dům a posledních šest let se ani nepohybuje. Jeho smyslem bylo těžit silnou vrstvu hlíny, a odkrýt tak menším strojům přístup k hnědému uhlí. Dělalo to 33 let, ale v roce 2016 došlo k těžebním limitům. Podle Zbyňka Jakše z Podkrušnohorského technického muzea vznikly dva takové stroje, ale dochoval se pouze jeden.

Nyní už je jasné, jaký osud rypadlo čeká. Rozeberou ho, část zůstane zachována v muzeu, ale celý kolos bude k vidění naposledy na jaře při prohlídkách s průvodcem. Čekat na ně bude ještě takřka autentický zážitek. „Nechali jsme to tak, jako kdyby horníci odešli včera,“ podotkl průvodce z lomu ČSA Jan Chejn.

Horníci původně usilovali o jeho zachování. Ministerstvo kultury ale obří rypadlo na seznam technických památek nezapíše.  „Zájem na jeho zachování nemůže být nadřazen zájmu o rekultivaci rozsáhlé plochy bývalého lomu,“ uvedla Ivana Awwadová z tiskového odboru ministerstva.

Problém spočívá ve velikosti rypadla. Aby se samo dostalo z lomu ČSA, muselo by odtěžit terén u něj. Vyproštění by přišlo nejméně na 200 milionů korun. V úvahu nepřipadá ani možnost, že by velkorypadlo zůstalo na dosavadním místě, až se lom promění v jezero, a stalo se atrakcí pro potápěče. Je plné kolomazi a vodu by znečistilo.