Spor o cenu za most v Ústí nad Labem po více než dvaceti letech skončil. Soud schválil smír

Soudní spor o doplatku za stavbu Mariánského mostu v Ústí nad Labem po 23 letech končí. Okresní soud v Ústí nad Labem schválil smír, který mu předložily město a společnost Witkowitz VHM. ČT informaci poskytl mluvčí soudu Martin Chládek. Podle zákona není při schválení smíru možné podat odvolání. Rozhodnutí je proto konečné. Zastupitelstvo města v pondělí schválilo, že firmě zaplatí třicet milionů korun. Společnost Witkowitz VHM původně požadovala mnohem více.

„Dnešní jednání proběhlo bez účasti stran sporu a jeho obsahem bylo především rozhodnutí o navrženém soudním smíru, který soud po ověření všech zákonných náležitostí usnesením schválil,“ sdělil ve čtvrtek Chládek.

Mluvčí zároveň potvrdil, že se město se společností Witkowitz VHM dohodlo na vypořádání všech vzájemných práv a povinností, a to včetně nákladů na soudní řízení. „Usnesení schvalující soudní smír je v současnosti již vyhotoveno a doručováno účastníkům,“ doplnil.

Firma chtěla víc peněz, město odmítalo

Most měla dodavatelská firma (tehdy Hutní montáže) dostavět do roku 1997. Kvůli trhlinám na nosných konstrukcích mostu se ale zprovoznění o rok prodloužilo. Společnost proto pozměnila projekt a použila víc materiálu, než jak si strany původně dojednaly. Město odmítlo další práci proplatit. Tvrdilo, že s ním tento postup Hutní montáže neprojednaly.

Firma se s městem následně začala soudit. V roce 2020 firma Hutní montáže postoupila svou pohledávku společnosti Witkowitz VHM.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ústecké zastupitelstvo v pondělí rozhodlo, že firmě doplatí třicet milionů korun za dostavbu mostu. Pro bylo 27 zastupitelů, sedm se hlasování zdrželo. Peníze chce vzít město z rezerv.

„Ukončit spor jsme se rozhodli ve chvíli, kdy ze strany žalobce přišla seriózní akceptovatelná nabídka na jeho urovnání. Odsouhlasením smíru se nám podařilo ukončit 23 let trvající spor, městu tak nehrozí miliardová úhrada a půjde do dalších let s čistým štítem,“ řekl primátor Petr Nedvědický (ANO).

Jeden z nejdelších soudní sporů

Případ je jedním z nejdéle trvajících soudních sporů v Česku. Vedl se od roku 1999, kdy firma Hutní montáže jako dodavatel podala na město žalobu. Hutní montáže nejprve požadovaly 184 milionů korun a úrok z prodlení. V roce 2013 okresní soud nárok uznal, o rok později odvolací krajský soud vrátil případ zpět k novému projednání. V roce 2019 okresní soud rozhodl, že má město doplatit 78,5 milionu korun, zamítl nárok firmy na dalších 105 milionů korun.

Odvolací krajský soud vydal pravomocné rozhodnutí loni na konci března. V rozsudku dal za pravdu městu. „Odvolací soud dospěl k závěru, že nebylo prokázáno, že by za město uzavřely dohodu o změně díla osoby k tomu oprávněné, proto jsme shledali nárok na doplatek změněné ceny díla neoprávněným a žalobu jsme v tomto rozsahu zamítli,“ řekl tehdy soudce Vladimír Beran.

Firma Witkowitz VHM zkoušela ještě podat dovolání. To jí ale Nejvyšší soud zamítl. Soudní řízení protahovalo vypracování znaleckých posudků. Prvostupňový soud řešil v případu veškeré detaily, mimo jiné i rozsah navýšení ceny. Podle soudce Berana to ale ve věci nebylo vůbec podstatné, protože to hlavní bylo, že dohodu schválily osoby, které ji uzavřít vůbec nemohly. „Pokud nebyly změny odsouhlaseny oprávněnými osobami, nárok nevznikl,“ uvedl. 

Město stála architektonicky ceněná stavba tři čtvrtě miliardy, téměř dvakrát více, než plánovalo. Mariánský most vznikl mezi lety 1993 až 1998. Ve své době byl nejdražší dopravní stavbou financovanou městem. Město Ústí nad Labem se pokoušelo most prodat státu, transakce se ale neuskutečnila právě kvůli letitému sporu o doplatek.