Vstup do Národního parku Českého Švýcarska zůstane omezený do konce září

Do konce září bude platit omezení vstupu do Národního parku České Švýcarsko, zavedené kvůli rozsáhlému lesnímu požáru na konci července. Stále totiž existují místa, která musí kontrolovat hasiči. Uvedla to ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Požár, který postupně zasáhl přes tisíc hektarů, se v parku rozhořel 24. července. Hasiči ho uhasili po dvaceti dnech. Zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku platí od konce července. Skončit měl na konci srpna, ministerstvo se ho ale nyní rozhodlo prodloužit o měsíc.

Podle mluvčí ministerstva Beaty Berníkové budou moci lidé od září vstupovat  do míst, která nebyla požárem zasažena. „Tam, kde hořelo, jsou stále místa, kam se nebude moci vůbec, a někde jsou místa, kam se bude moci jen po značených turistických trasách,“ uvedla.

Prostor požářiště je uzavřený, otevřely se nové trasy

Také podle vyjádření mluvčího správy národního parku Tomáše Salova zůstane zakázaný vstup do prostoru požářiště. „Nebude možné jít do soutěsek Kamenice a na Pravčickou bránu a ani chodit po přístupových cestách k té bráně,“ řekl Salov.

V platnosti zůstane i noční zákaz vstupu do celého národního parku. Nově se zato návštěvníci dostanou například z Hájenek u Růžové do Mezné, na Mlýnskou cestu, z Mezné do Mezní Louky a dál do Vysoké Lípy. Odtamtud se mohou výletníci vydat třeba na Malou Pravčickou bránu a Šaunštejn.

Zůstane jedna jednotka hasičů

Od 1. září bude na požářiště v Českém Švýcarsku dohlížet jedna jednotka dobrovolných hasičů, tedy asi čtyři záchranáři namísto původních zhruba 70 mužů. Dalších 40 profesionálů bylo na provizorní zbrojnici na Mezní Louce, řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. O dohlídky se budou starat také revírníci, strážci parku a další terénní personál správy, sdělil mluvčí správy národního parku Tomáš Salov.

Požár podle policie vznikl pravděpodobně v Malinovém dole a hasiči ho uhasili po zhruba třech týdnech. Na místě se vystřídalo kolem šesti tisíc hasičů a čtyři sta kusů techniky. Policie vyšetřuje událost jako obecné ohrožení.