Další úseky D35 mají zpoždění. Obce se bojí zvýšení dopravy a omezují kamiony

Nové úseky D35 nabírají zpoždění (zdroj: ČT24)

Příprava některých úseků dálnice D35 v Pardubickém kraji nabírá zpoždění. Silničáři v příštím roce zahájí výstavbu pouze dvou dálničních úseků místo plánovaných čtyř. Obce v kraji, kterým měla dálnice ulevit, se proto obávají dlouhodobého zahlcení kamiony. Některé tak dokonce budují semafory, ale i retardéry a další zpomalovací prvky na obecních silnicích.

Například průtah obcí Stradouň u Vysokého Mýta je už teď přetížený. V prosinci tam bude končit nová část dálnice D35. Obec tak očekává, že se provoz pravděpodobně ještě zvýší. Hlavní silnici tak začali dělníci na nápor aut připravovat. Obávají se hlavně těch nákladních. 

„Staví se semafor na odbočku na Vraclav. Budeme zde mít i retardéry a další zpomalovací prvky. Obáváme se toho, že doprava zhoustne na trojnásobek,“ uvedl místostarosta obce František Říha (nestr.).  

Podobné obavy mají momentálně i v Hrušové, přes kterou už teď projíždí zhruba dvacet tisíc aut denně. „Provoz v současné době je tady neúměrný kapacitě této silnice. Nedávno jsme tady řešili případ střetu dítěte s náklaďákem na přechodu pro chodce,“ stěžoval si starosta Hrušové Josef Fendrych (nestr.).  

Máme problémy s pozemky, říká ŘSD

Dopravu z obou obcí mají vyvést nové části dálnice D35. Jenže příprava dvou ze čtyř úseků nabrala zpoždění. Jde o dálnici mezi Ostrovem a Vysokým Mýtem a také Džbánovem a Litomyšlí. Zpoždění u obou úseků bude až několik měsíců. 

„Ta základní a největší problematika je v tuto chvíli v majetkoprávní přípravě, bohužel bez toho se ty stavby zahájit nedají, takže zde máme trochu skluz,“ uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.  

Nová dálnice, která se vyhne Vysokému Mýtu i okolním obcím, by měla být hotová až za čtyři roky. Do té doby musejí řidiči používat silnici I/35.