Veterináři podají trestní oznámení na majitele jatek v Hraběticích kvůli podezření z týrání zvířat

Státní veterinární správa podá trestní oznámení na majitele jatek v Hraběticích na Znojemsku kvůli podezření z páchání trestného činu týrání zvířat. Reagovala tak na záběry aktivistů ze spolku Zvířata nejíme z minulého týdne, na kterých zaměstnanci jatek při vykládce z nákladních aut do prasat či krav kopali, dávali jim elektrošoky a radili si, jak seleti šlápnout na hlavu.

Veterináři zvažovali nejprve podání podnětu pro porušení zákona na ochranu zvířat. „Ale došli jsme k rozhodnutí, že intenzita porušení legislativy je vyšší a mohla by naplňovat skutkovou podstatu trestného činu,“ vysvětlil stanovisko Státní veterinární správy její mluvčí Petr Majer.

Porušení legislativy, které by bylo důvodem pro podání podnětu obci s rozšířenou působností či dokonce trestního oznámení, se dosud při veterinárním dozoru nezjistilo.

Veterináři zjistili i závažné hygienické nedostatky

Majitelem jatek je firma Intramo Znojmo a její majitel minulý týden pouze řekl, že jde o dva roky staré záběry a že vše je vyřešeno. Představit se nechtěl a posléze zavěsil.

„Loni v říjnu veterináři zjistili na jatkách závažné hygienické nedostatky a provoz byl v listopadu na několik týdnů pozastaven,“ dodal Majer.

Na velkých jatkách obvykle bývá stálý veterinární dozor. Hrabětická jatka však patřila k menším a jejich provoz nebyl pravidelný, proto zde stálý dozor nebyl. Aktivisté minulý týden před jatkami protestovali proti hrubému zacházení se zvířaty, sešlo se jich přes dvacet.

Protest aktivistů u jatek
Zdroj: ČT24

Spolek Zvířata nejíme dlouhodobě usiluje o to, aby byly povinně na všech jatkách zavedené kamerové systémy, které by sice vždy nezabránily hrubému chování zaměstnanců, ale jejich chování by bylo pod veřejnou kontrolou. Petice, kterou mohou lidé podepisovat, má aktuálně 24 tisíc podpisů.