Na místě pěti menších by u Břežan měla stát jedna velká větrná elektrárna

Zájem o alternativní zdroje energie (zdroj: ČT24)

V polích u Břežan na Znojemsku by mohla vzniknout nová větrná elektrárna. Oproti stávající, složené z pěti menších, by byla zhruba dvakrát vyšší, a tedy výkonnější. Provozovatel očekává, že poptávka po elektřině z alternativních zdrojů kvůli současné energetické krizi poroste. Pro stavbu ale firma musí získat povolení.

Nedaleko Břežan na Znojemsku stojí pět větrných elektráren od roku 2005. Pomalu jim končí jejich dvacetiletá životnost, a tak se provozovatel rozhodl pro výměnu. Místo pěti stožárů by měl na místě nově stát jen jeden, dvakrát tak vysoký.

„Ta věž má sto šedesát šest metrů a průměr rotoru je sto padesát metrů, takže bude o sto metrů větší než ty, které tady máme. A právě díky tomu, že je podstatně vyšší a rotor má podstatně větší průměr, umí vyrobit nesrovnatelné množství energie,“ vysvětlila jednatelka WEB Větrná energie Michaela Lužová.

Nový stroj dokáže energií zásobit až čtyři tisíce domácností, což je o dva a půl tisíce víc, než zvládal současný větrný park. Než se však bude moct nová elektrárna postavit, je potřeba posoudit mimo jiné i její vliv na životní prostředí.

Firma chce mít povolení do roku 2025

Tento týden na místo proto vyrazili odborníci, kteří budou zkoumat, jak velkým rizikem je takto vysoká elektrárna pro netopýry. „Obvykle se netopýři ozývají v ultrazvukových frekvencích, které my normálně neslyšíme, takže nejjednodušší způsob i doklad je si hlasy nahrát a potom je analyzovat. Pak zjistíme, jaké druhy a v jakém množství tady přelétávají,“ vysvětlil biolog Radim Kočvara.

Zvuky nahrávají pomocí ultrazvukového detektoru umístěného na větrné elektrárně. „Musí se tam toho zkoumat opravdu hodně a je velmi vysoké procento projektů, které se k té realizaci nedostanou, protože v průběhu se něco pokazí,“ řekla Lužová.

Stavební povolení na novou elektrárnu by chtěla mít společnost v ideálním případě hotové do roku 2025. Při současných cenách pak za jednu elektrárnu zaplatí pět milionů eur. Další stejně velký stroj chce pak společnost postavit i na nedalekých polích u Hrušovan nad Jevišovkou.