Policie navrhla obžalovat muže, kterého viní z vraždy zaměstnankyně úřadu práce

Policie navrhla obžalovat střelce, který je obviněný z loňské vraždy zaměstnankyně úřadu práce v pražské Bělehradské ulici a z dalších trestných činů. O ukončení vyšetřování případu informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Doplnil, že stíhaný muž nadále zůstává ve vazbě.

„Spisový materiál byl s návrhem na podání obžaloby předložen státní zástupkyni Městského státního zastupitelství v Praze. Státní zástupkyně nyní věc podrobně prostuduje a rozhodne, zda podá k příslušnému soudu na obviněného obžalobu, případně vyřídí věc jinak, či vrátí věc k doplnění policejnímu orgánu,“ popsal postup mluvčí.

Podrobnější informace k věci zatím Cimbala poskytovat nechtěl. Odkázal na to, že přípravné trestní řízení je podle zákona neveřejné. „Kvalifikaci a počet skutků pravděpodobně upřesním až s informací o případně podané obžalobě,“ dodal.

Policie muže spojuje i s politím ženy kyselinou a výbuchem v bytě

Šestašedesátiletého muže zadrželi policisté loni v červnu v centru hlavního města několik hodin po střelbě na úřadu práce v Praze 2. Měl u sebe nelegálně drženou zbraň. Další zbraň – podomácku vyrobenou brokovnici – objevili v jeho autě.

Policisté následně uvedli, že muž se přiznal. Vedle zastřelení úřednice ho spojují také s politím jiné ženy kyselinou ve Středočeském kraji a s výbuchem nástražného systému a zraněním policisty v bytě v pražské Libni. Incident v Libni policie kvalifikovala jako pokus o vraždu.

Z výslechu muže podle policistů vyplynulo, že chtěl v páchání zvlášť závažných zločinů pokračovat, a to vůči lidem, se kterými měl v posledních letech spory – rodinným příslušníkům, úředníkům různých institucí či bývalým kolegům. Motivem byla msta za údajná příkoří.

Zastřelené úřednici muž písemně vyhrožoval už v roce 2016 poté, co neúspěšně žádal o podporu v nezaměstnanosti.