Řidič, který havaroval u Blšan s autobusem plným studentů, dostal podmínku

Okresní soud v Lounech rozhodl o čtyřleté podmínce a čtyřletém zákazu činnosti pro řidiče Michala Babulíka, který před dvěma lety havaroval u Blšan na Podbořansku s patrovým autobusem plným studentů gymnázia. Několik lidí se tehdy vážně zranilo. Šofér uznal vinu a uvedl, že skutku lituje. Už v minulosti byl několikrát trestán mimo jiné za jízdu autem pod vlivem alkoholu. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání.

Řidič Michal Babulík byl odsouzen za obecné ohrožení z nedbalosti, v krajním případě mu hrozilo až pět let vězení. Soud přihlédl k tomu, že řidič prohlásil vinu a předešlé skutky, za než byl trestán, se staly nejméně před osmi lety. Podle soudu řidič nepřizpůsobil jízdu stavu a povaze vozovky, která byla namrzlá a překročil povolenou rychlost o více než 20 kilometrů v hodině.

V místě nehody dostalo vozidlo smyk, narazilo do svodidel a následně sjelo do příkopu, kde se převrátilo na bok. Čtyři lidé tehdy utrpěli středně těžká zranění, dalších 61 lidí se zranilo lehce. Podle soudu ke zraněním cestujících zřejmě přispělo, že nebyli připoutaní. Nikdo z poškozených nepožádal o náhradu škody. Škoda na autobusu byla vyčíslena na více než 3,75 milionu korun.

Pojišťovny, které v součtu požadovaly cirka 120 tisíc korun za náklady vynaložené na léčbu zraněných, se měly podle soudu obrátit s nárokem na náhradu škody na zaměstnavatele, nikoli na řidiče, proto nebyly připuštěny.

Dohodu o vině a trestu mezi obviněným a státním zástupcem lze uzavřít od roku 2020. Dohodu musí schválit soud s přihlédnutím k zájmům poškozených. Relativně nový právní institut má odlehčit soudům a urychlit soudní řízení. Přistoupením na dohodu o vině a trestu končí dokazování u soudu.