Zemek starší musí zaplatit státu přes 18 milionů korun, potvrdil v kauze solárního podvodu soud

Vrchní soud v Olomouci potvrdil dohodu o vině a trestu u Zdeňka Zemka staršího v kauze solárního podvodu, včetně dodatku o náhradě škody státu ve výši 18,6 milionu korun. Dohoda, kterou loni v říjnu schválil Krajský soud v Brně, zahrnovala tři roky vězení s pětiletou podmínkou a zaplacení osmi milionů korun.

„Obě odvolání směřovala pouze do výroku o náhradě škody. Tento výrok vycházel z toho, že obžalovaný prohlásil, že skutek spáchal, uzavřel dohodu o vině a trestu se státní zástupkyní, kterou následně schválil soud prvního stupně. Výrok o náhradě škody, kterou učinil do svého rozhodnutí soud prvního stupně, vycházel právě z této uzavřené dohody,“ vysvětlil mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik.

Podle obžaloby Zdeněk Zemek starší spáchal zvlášť závažný zločin podvodu. Zemkova solární elektrárna VT-Sun získala licenci 31. prosince 2010 v době, kdy nebyla dokončená, přičemž tak získala vyšší cenu za odběr. Důvodem bylo to, že pro elektrárny uvedené do provozu v roce 2010 platila garantovaná výkupní cena elektřiny více než dvanáct tisíc korun za megawatthodinu na dvacet let, od roku 2011 tato cena klesla na pět a půl tisíce korun. Podle obžaloby vznikla škoda přes sto milionů korun.

Přijetím dohody o vině a trestu se jednašedesátiletý Zemek přiznal k tomu, že se dopustil podvodu a pokusu o podvod, když podepsal nepravdivý předávací protokol dokazující dokončení elektrárny v prosinci 2010, přičemž ještě v lednu 2011 byly v elektrárně instalovány panely i další součástky. Při sjednání dohody byla vzata v potaz doba, která od spáchání podvodu uplynula, i Zemkův věk i zdravotní stav. 

Podle obhájce se měla náhrada škody projednat v civilním řízení

Obhájce označil otázku náhrady škody obsaženou v této dohodě za unikátní. „V obvyklé praxi je, že se poškození v případech, kdy je to složité a sporné, odkazují s nárokem na náhradu škody do civilního řízení,“ uvedl obhájce. Nesouhlasil ani s tím, že by Česká republika byla v tomto případě poškozenou, zpochybnil i částku. Uvedl, že při výpočtu škody je potřeba provést dokazování, což se v tomto případě nestalo.

Podle vrchního soudu však mohl soud prvního stupně o náhradě škody rozhodnout i bez provedeného dokazování a to pokud je výše škody součástí dohody, je dostatečně konkretizována, a když ji obžalovaný svým prohlášením, že skutek spáchal, nezpochybnil, uvedl vrchní soud. Zamítnuto bylo i odvolání České republiky ohledně vyšší náhrady škody. Podle soudu lze za faktickou škodu považovat jen rozdíl výkupní ceny v letech 2010 až 2011.

Zemek starší  u vrchního soudu znovu brojil proti své vině, byť ji při schvalování dohody o vině a trestu již přiznal. „Více než tři tisíce negativních výstupů ukazuje na to, že se zde našel zástupný problém, který má odvést pozornost od rozkrádání v české energetice,“ uvedl. 

Soud už dříve poslal do vězení Zemkovy syny Alexandra a Zdeňka v případu solárních elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Podle verdiktu neoprávněně dostali licence na základě nepravdivých revizních zpráv, přičemž získali výhodnější výkupní cenu za solární elektřinu. Za přípravu závažného podvodu dostali oba nepodmíněné tresty šest let a devět měsíců vězení.