V okolí Prahy pokračuje pátrání po medvědovi. Viděli ho u Brandýsa, nad městem kroužil i vrtulník

Události ČT: Pokračuje pátrání po medvědovi v okolí Prahy (zdroj: ČT24)

V okolí Prahy i v neděli pokračovalo pátrání po medvědovi, který se hledá už od pátku. Svědek zvíře údajně v neděli viděl v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi. V okolí města dokonce létal i vrtulník s termovizí, doposud se ale žádné stopy po medvědovi najít nenašlo. Do akce se podle policejního mluvčího Pavla Truxy zapojili také místní myslivci.

Medvěda podle policejního mluvčího viděl svědek, rybář, v místní části Houštka v neděli dopoledne. Údajně se podle něj jednalo o mládě. Vedení města obyvatele vyzvalo, aby omezili pohyb v lokalitě a přilehlých lesních porostech. Policisté a myslivci nyní prohledávají okolí. „Žádná stopa zatím nalezena nebyla,“ uvedl Truxa.

Obyvatele Čečelic, Dřís a Konětop na Mělnicku už v pátek obce varovaly, aby dva dny nechodili do volné přírody kvůli možnému pohybu medvěda. Ráno zvíře spatřil myslivec, řekl starosta Čečelic Josef Zeman. Skupina myslivců a policistů oblast prohledávala už v pátek ale beze stopy. 

Aktivita medvědů je v zimě neobvyklá

„Ráno mi volal kolega myslivec, že za Čečelicemi spatřil medvěda. Hned jsem se tam šel podívat, ale protože půda byla zmrzlá a není sníh, nezbyly žádné stopy. Občanům jsme vydali varování, aby se následující dva dny nepohybovali ve volné přírodě,“ řekl už v pátek starosta. 

V tomto období roku není aktivita medvědů obvyklá. „Medvěd má nyní hibernovat, pokud se někde pohybuje, zřejmě bude hladový a zoufalý,“ sdělil ředitel Zoo Chleby René Franěk. Lidem se bude medvěd podle něj spíše vyhýbat, nebezpečí by mohl představovat maximálně pro domácí zvířata.