Ostravská Nová radnice otevřela recepci, má zajistit vyšší bezpečí

Ve foyer ostravské Nové radnice se v pondělí otevřela centrální recepce. Má zvýšit bezpečnost celého objektu a zajistit lepší informování návštěvníků. Sdělil to primátor Tomáš Macura (ANO). Recepce byla vybudována podle vítězného návrhu architekta Martina Tycara z pražské kanceláře Znamení čtyř - architekti. Náklady na dobudování reprezentativních prostor památkově chráněného objektu dosáhly 4,78 milionu korun.

Macura připomněl, že potřeba vybudovat v magistrátní budově centrální recepci vznikla po střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava v prosinci 2019. „Začala se znovu řešit bezpečnost veřejných objektů a uvědomili jsme si, že hlavní vchod v budově Nové radnice je zcela nechráněn,“ vysvětlil. Hlavní vstup do radniční budovy se otevřel po více než roční pauze. Nejprve byl uzavřen kvůli epidemické situaci, následně z důvodu výstavby, která trvala od letošního června.

„Výchozí motivací pro řešení stavebních úprav bylo hlavně bezpečnostní hledisko, a to jak z pohledu návštěvníků, tak i zaměstnanců. Vnitřní prostory jsou nyní vybaveny moderním kamerovým systémem, který bude dále rozšiřován o nové prvky. Fyzická přítomnost pracovníků recepce znamená také přímou kontrolu vstupního prostoru budovy. Zásadní důraz jsme kladli na architektonické řešení, které by objekt nové recepce citlivě zakomponovalo do historického charakteru památky,“ doplnil primátor.

Postranní vstupy do budovy tak znovu začnou sloužit výhradně zaměstnancům magistrátu a všichni návštěvníci radnice budou do objektu vcházet výlučně tím centrálním. „Nově přítomní recepční poskytnou návštěvníkům informace praktického rázu. Turisty informují o zajímavostech města, kulturních, sportovních a společenských akcích ve městě. Napomohou orientaci návštěvníků v rozlehlém objektu magistrátu,“ řekla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Autor vítězného návrhu umístil recepci mimo hlavní přístupovou trasu, tedy do pravého postranního křídla hlavní haly. Do levého pak jako protiváhu umístil velký sedací taburet. Díky tomu zůstal nadále zachován výstavní či pietní prostor ve foyer, stejně tak není narušen přístup návštěvníků k výtahu na vyhlídkovou věž či hostů směřujících na obřady do obřadní síně.