Muž strhnul řidičce volant do protisměru. Soud mu zpřísnil trest na 15 let za pokus o vraždu

Olomoucký vrchní soud zvýšil trest ze sedmi na patnáct let čtyřicetiletému Martinu Majlingovi za to, že při jízdě autem úmyslně strhnul své přítelkyni volant do protisměru. Soud také jeho čin překvalifikoval z pokusu těžkého ublížení na zdraví, za což jej odsoudil ostravský krajský soud, na pokus o vraždu, z kterého byl původně obžalován.

Incident se stal v květnu roku 2017 v katastru Klimkovic na Novojičínsku. Martin Majling měl podle soudu vztek, protože o šest let mladší přítelkyně se s ním v ten den rozešla, pohádali se a byl opilý.

Ve chvíli, kdy jí v rychlosti zhruba osmdesát kilometrů v hodině strhl volant doleva, jelo v protisměru auto se dvěma lidmi. Ženě se naštěstí podařilo volant strhnout zpátky, takže auta o sebe jen škrtla bokem. Vzápětí muž strhl volant ještě jednou. Na to už řidička nestihla reagovat, s vozem vyjela ze silnice, kde narazila do břehu toku. Při nárazu utrpěla zhmožděniny, obžalovaný vyvázl bez závažnějších zranění.

„Úmyslně vyvolal stav, který hrozil smrtelným následkem, k tomuto následku byl lhostejný a jen šťastnou shodou okolností k němu nedošlo,“ uvedl soudce Michael Vrtek. Poukázal na to, že muž vozidlo použil v tomto případě jako zbraň. Podle soudu se jednání dopustil zákeřně vůči blízké osobě.

Změnou právní kvalifikace se zpřísnila muži i trestní sazba, souzen byl v rozmezí 15 až 20 let. Soud zohlednil, že dosud nebyl trestán, přihlédl však naopak k tomu, že útoku se dopustil z určité pomsty.

Štěstí, že nehoda  neměla smrtelné následky

Obhajoba žádala zproštění obžaloby, naopak státní zástupce se domáhal potrestání za pokus o vraždu. Vrchní soud mu vyhověl, doplnil dokazování i výslechem řidiče protijedoucího auta. Ve voze cestoval s těhotnou manželkou, protijedoucí auto do něj prý narazilo z boku.

„Po nárazu začalo naše auto na cestě tancovat, náraz byl na zadní část, podařilo se mi ale auto udržet na silnici,“ popsal situaci svědek. Poté se s autem otočil na křižovatce a následně spatřil VW Polo, které bylo v příkopě. Z vozidla podle něj vystoupila slečna. „Řval jsem na ni, co dělá, a ona brečela a říkala, že za to nemůže, že jí sáhl na volant,“ uvedl svědek.

Vypovídala i znalkyně, podle které řidička po nárazu utrpěla středně těžké poranění, nevyloučila, že nehoda mohla mít i smrtelné následky.

Podle soudu muž dvakrát vyvolal situaci, kterou nemohl následně ovlivnit a musel být srozuměn s tím, že může způsobit tragické následky. Kromě výrazného zvýšení trestu mu soud také zakázal na osm let usednout za volant.