Nová laboratoř na VUT v Brně bude zkoumat bezpečnost kvantové sítě

Na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického (VUT) v Brně otevřeli unikátní laboratoř vybavenou kvantovou komunikační infrastrukturou. Umožní vědcům pracovat na počítačových sítích nové generace a zkoumat její využití v kybernetické bezpečnosti.

Kvantové sítě, tedy počítačové sítě nové generace, by měly umožnit bezpečnější komunikaci na dálku. Budou chráněné i před útoky kvantových počítačů, které v současnosti vznikají na několika místech na světě. Tyto počítače budou schopné bez problémů překonat současnou úroveň zabezpečení. Po jeho prolomení by byla ohrožena data týkající se bezpečnosti státu i všechny další údaje kolující po současných sítích.

„Část vybavení laboratoře, zejména prvky pro kvantové ustanovení klíčů, jsme zakoupili od švýcarské firmy ID Quantique, která je jedničkou v oblasti kvantové komunikace. Další část, zejména vysokorychlostní šifrátory schopné pracovat až rychlostí 100 Gb za sekundu, vyvíjí škola sama,“ konstatoval řešitel projektu Jan Hajný z VUT. Vybavení zakoupené od švýcarské společnosti přišlo na téměř sedm milionů korun.

O kvantové sítě se proto zajímá i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). „Vítáme všechny aktivity vedoucí k výzkumu a vývoji potřebných technologií pro přípravu odborníků na optickou kvantovou komunikaci a kvantovou kryptografii. Nezastupitelnou roli mají v této oblasti akademická pracoviště,“ uvedl náměstek ředitele NÚKIB Jaroslav Šmíd.

V budoucnu by měly mít instituce, pro které je vysoký stupeň ochrany dat klíčový, jako jsou ministerstva, nemocnice nebo elektrárny, k dispozici podobnou sestavu jako laboratoř VUT. Data by však posílaly po existujících optických sítích. Kvantová síť v Česku zatím neexistuje, nová laboratoř na VUT by se měla stát jedním z prvních stavebních bloků takzvané Národní kvantové sítě. Její ostrá verze by měla začít fungovat do roku 2027.