O Hrabalovu chatu projevil zájem Středočeský kraj. Ministerstvo mu pomůže s rekonstrukcí

Středočeský kraj chce koupit chatu Bohumila Hrabala (zdroj: ČT24)

Chatu světoznámého spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku pravděpodobně odkoupí Středočeský kraj. Jeho radní nápad podporují pod podmínkou, že s rekonstrukcí vypomůže ministerstvo kultury. Hrabal s manželkou v domku pobývali od konce 60. let, přímo v něm autor napsal svá nejznámější díla, například Slavnosti sněženek. V nabídce realitní kanceláře se chata objevila za 12 milionů korun. Kraj chce o ceně ještě jednat.

Středočeský kraj chce, aby byl objekt turisticky vyhledávaným místem. Návštěvníci Hrabalovy chaty by mohli v budoucnu nahlédnout například do pokojů, kde se rodily filmy Postřižiny nebo Obsluhoval jsem anglického krále. 

„Radní (Středočeského kraje) vzali jednomyslně na vědomí návrh budoucího využití Hrabalovy chaty. My nyní čekáme na výsledek projednání memoranda na ministerstvu kultury,“ uvedl krajský radní pro oblast kultury Václav Švenda (Spojenci). 

Ministerstvo by mělo pomoci s rekonstrukcí chaty

Podle mluvčí ministerstva kultury Michaely Lagronové se nyní ladí poslední detaily. „Možná bychom to byli schopni zvládnout do konce srpna či první poloviny září,“ uvedla. Resort by hejtmanství pomohl s rekonstrukcí i budoucí podobou Hrabalovy připomínky v chatě.

„Nápadů máme několik – workshopy nebo setkání pedagogů s žáky na téma Bohumila Hrabala. V našich sbírkách máme některé věci, které pochází z této chaty, takže zvažujeme, jestli je sem umístíme,“ uvedl ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.  

Muzeum chce návštěvníkům poodhalit i přírodu Kerska, kterému se přezdívá Lesní městečko. Je plné chatek, vil a nechybí ani slavná Hájenka, která nabízí i Kančí se šípkovou i se zelím.