Stavba vodopádu v centru Olomouce má zpoždění. Část lidí projekt kritizuje

Stavba vodopádu v Bezručových sadech má zpoždění (zdroj: ČT24)

Znovuobnovený vodopád v Bezručových sadech v Olomouci stále není v provozu. Funkční měl být v polovině srpna tak, aby doplnil letní etapu květinové výstavy Flora Olomouc, která probíhá v těchto dnech. Radnice tvrdí, že chyba je v dodavatelích, navíc v průběhu realizace se projekt musel i upravovat. Řadě lidí se navíc počin zhotovitele, čili Výstaviště Flora, nelíbí. Kritizují například to, že u stavby chyběl architekt.

Znovuobnovený vodopád v parku v centru města pod hradbami měl být oficiálně spuštěn se začátkem výstavy Flora Olomouc, zatím je ale stále nefunkční. „Nestalo se tak proto, že v průběhu realizace došlo ještě k určitým dodatečným úpravám projektu, zejména estetickým úpravám, narazilo to i na problémy s dodavateli,“ uvedl mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta.

Projekt samotný má však v Olomouci i řadu odpůrců. Kritici poukazují například na neestetiku vodopádu na hradbách. Spolek Za krásnou Olomouc také zkritizoval to, že u stavby nebyl architekt. „Architekt by tady zvolil nějaké subtilnější řešení, ten bazén a to množství betonu, které je tady použito, je určitě předimenzované,“ míní člen spolku Jan Jeništa.

Flora: Počkejte si na výsledek

Město ale kritiku odmítá, protože stavba podle něj ještě neskončila. „Obecně k tomu hodnocení stavby před dokončením bych řekl tolik, že si myslím, že není dobré komentovat vzhled nějakého díla, když není hotové,“ uvedl Folta. 

Výstaviště Flora, které je zhotovitelem stavby, ale namítá, že je třeba počkat na kompletní výsledek. Například elektroskříň je provizorní, a počítá se s jejím provedením skrytým pod zemí. „Je to zase polovičaté řešení, a je otázka, jestli se s tím původně počítalo nebo je to opět pouze reakce na stížnosti veřejnosti,“ reagoval Jeništa. 

„Ten bazén bude ještě obložen kamenem, a to původním kamenem. Zcela jinak bude vypadat potrubí, které vede nahoru na skálu vodu,“ doplnil mluvčí magistrátu. 

Původní vodopád vznikl v Bezručových sadech v roce 1965  jako zpestření květinových výstav Flora Olomouc. Mimo jiné i z tohoto důvodu se město rozhodlo vodopád znovu vybudovat. Radnice tvrdí, že by se měl spustit nejpozději do konce září. Záležet však bude i na situaci na trhu se stavebninami.