Olomouc plánuje přechod na ekologičtější vytápění domácností, Přerov má začít už příští rok

Olomouc plánuje ekologičtější vytápění domácností (zdroj: ČT24)

Olomoucká radnice slibuje stabilní cenu za dodávku tepla i čistší ovzduší, a to díky spolupráci mezi městem a firmou Veolia Energie. Radnice vloží do společného podniku městskou rozvodnou síť, francouzský koncern pak chce investovat do nových kotlů v olomoucké teplárně. Spolupráce má urychlit cestu k ekologičtějšímu vytápění domácností.

Město vloží infrastrukturu do společného podniku Olterm. Svůj majetkový podíl tak zvýší na 49 procent. Většina zůstane Veolii, která provozuje teplárnu. „Navýšení základního jmění považujeme za technický prostředek, kterým se město zbavuje administrativně náročné evidence a správy teplárenské infrastruktury,“ uvedl primátor Mirek Žbánek (ANO). 

V olomoucké teplárně spálí ročně asi 150 tisíc tun hnědého uhlí. Veolia chce investovat do rozvodů tepla stovky milionů korun, změny v samotné teplárně pak přijdou na 1,5 miliardy korun. Cílem je vyřadit právě uhlí, jehož spalování znečišťuje ovzduší nejvíc. 

„V prvním kroce to znamená přechod na plyn,“ řekl generální ředitel Veolia Energie ČR Reda Rahma s tím, že dalším krokem by ve spolupráci s městem mělo jít o pořízení multipalivového kotle. Domácnosti v Olomouci dnes z 95 procent vytápějí právě kotle na hnědé uhlí, což se má změnit do roku 2025. 

Přerov má začít s ekologickým vytápěním dřív

Například v Přerově se už příští rok začne topit odpadem, který bude stlačený do briket jako alternativní tuhé palivo. Právě tam je Veolia s přechodem na ekologické vytápění už skoro u konce. „Kotel už se staví. Dělají se veškeré projekční práce, a začaly už první práce s realizací,“ uvedl ředitel Regionu Střední Morava Veolia Energie ČR Kamil Vrbka. 

Palivo však zatím firma zajištěné nemá. Původně se plánovalo, že se využije odpad z Přerova, z toho však nakonec sešlo, protože město ho bude odevzdávat krajské odpadové společnosti. „Pro nás je opravdu lepší mít větší množství odpadu a rozhodovat se co nejlépe ekonomicky, kam s tím,“ sdělil předseda představenstva společnosti Teplo Přerov Petr Vrána (ANO).  

Město Přerov v distribuční společnosti drží stoprocentní podíl. Změnu zatím neplánuje.