V Přerově po otevření estakády přibylo kamionů. Frýdkem-Místkem zase bloudí kvůli objížďce

Po otevření nové estakády přes železniční trať v Přerově přibylo ve městě kamionů. Řidiče tam vede navigace z dálnice, která okolo Přerova není dokončená. Kvůli nové objížďce bloudí kamiony i v místních částech Frýdku-Místku. Nákladní auta jezdí po úzkých silnicích a ohrožují místní obyvatele.

Po otevření estakády nad železniční tratí už kamiony nestojí u podjezdu v Předmostí, přesunuly se dál do centra Přerova. Právě tudy vede objížďka kvůli uzavírce frekventované Tovární ulice. Tam se nyní staví budoucí průtah městem.

„Pokud se bavíme o těch tranzitujících kamionech, převážně ze severských zemí, řidiči šetří pohonné hmoty, mýto a čas. Mohli by jet po dálnici D35, D46 přes Olomouc, ale raději projedou Přerovem,“ řekl radní pro dopravu Přerova Tomáš Navrátil (ANO).

Pokuty dostávají hlavně cizinci

Do Tovární ulice nesmí auta nad 3,5 tuny, přesto tam míří i dvanáctitunové kamiony. Cestu si mimo jiné krátí i přes zdejší autobusové nádraží. I proto tam často zasahují dopravní policisté. Z osmdesáti procent pokutují cizince. Většinou Poláky, Ukrajince nebo Nizozemce. „Místo je s ohledem na provoz, chodce a zúžení celkem nebezpečné,“ poznamenala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Do měsíce by se situace mohla změnit. Průjezd městem bude mít tranzitní doprava definitivně zakázaný. „Chceme do města pustit vozidla nad 12 tun jenom ta, která tvoří dopravní obsluhu. To znamená, že tady mají nakládku, vykládku, nebo sídlo společnosti,“ řekl Navrátil.

Dopravní značení řidiči nerespektují

S kamiony mají problém i ve Frýdku-Místku. Kvůli nové objížďce bloudí nákladní auta po místních úzkých silnicích. Na křižovatce, na které by měli řidiči odbočit doleva, často porušují pravidla a pokračují rovně. V mnoha případech dojedou až do Lysůvek.

„Některé úseky jsou široké pouze tři metry, takže ten automobil zabral celou šíři. Máme čerstvě udělanou kanalizaci a je tam provizorní cesta, máme strach, že ji auta zničí,“ postěžovala si předsedkyně osadního výboru Zelinkovice-Lysůvky Alice Ondračková.

Situaci se snažilo řešit vedení města. I přesto, že silnici má na starosti Ředitelství silnic a dálnic. „Požádali jsme o posílení dopravního značení, stáhli jsme dopravní značení blíž k sobě, aby bylo jasné, že kamiony musí pokračovat na objížďku dál doleva,“ řekl náměstek primátora Frýdku-Místku Leonard Varga. Objížďka bude pokračovat kvůli stavebním pracím na obchvatu města až do konce června.