Ochránci přírody dva dny mapovali vlky na Broumovsku. Přišli na stopu třem smečkám

Celoplošné mapování výskytu vlka obecného na Broumovsku a okolí potvrdilo výskyt tří smeček, informovali zástupci Hnutí Duha. Monitoring se uskutečnil 13. a 14. února 2021 a zapojili se do něj dobrovolníci Vlčích hlídek, polští i čeští ochránci přírody, myslivci i farmáři. Mapováním byl potvrzen výskyt osmi až deseti vlků, což je spíše minimální počet.

Smyslem akce bylo podle zástupců projektu z Hnutí Duha zmapovat během dvou dnů co největší území s cílem nejpřesnějšího možného odhadu počtu vlků, kteří se v oblasti vyskytují. „Za tímto účelem jsme navrhli k projití celkem 21 tras o celkové délce 264 kilometrů,“ uvedli zástupci projektu na webu.

V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami žijí vlci ve třech smečkách, na české straně převážně na Broumovsku. Jedna má jádrovou oblast v Javořích horách, druhá v Národním parku Góry Stolowe a třetí ve Vraních horách.

Mapování vlka na Broumovsku
Zdroj: selmy.cz

Podle serveru šelmy.cz bylo během širšího časového období, listopad 2020 až únor 2021, zaznamenáno v Javořích horách maximálně pět vlků, přičemž Nadleśnictwo Wałbrzych udává až devět. V polských Górách Stolowych za pomocí fotopastí a stopování zaznamenali nanejvýš deset vlků.

Mapování vlků se účastnili dobrovolníci i farmáři

Broumovsko patří k vlčím teritoriím, kde jsou hlasy odpůrců rozšíření těchto šelem slyšet nejvíc, jde hlavně o některé farmáře. Proto také jim byla nabídnuta účast na celoplošném únorovém mapování výskytu. 

„Nabídky zúčastnit se mapování vlků na Broumovsku jsem rád využil. Zjištěné výsledky jsou v rámci očekávání. Osobně je pro mě ale důležitější informací počet škod způsobených vlky na hospodářských zvířatech než jejich celkový počet v oblasti. Pokud by ale výsledky podobných monitorovacích akcí měly napomoci ke zmírnění konfliktů mezi vlky a pastevci, rád se opět zapojím,“ uvedl chovatel ovcí a starosta Vernéřovic Tomáš Havrlant.

Útoky vlků na hospodářská zvířata na Broumovsku působí farmářům značné ztráty. Na druhou stranu jsou vlci zásadní pro regulaci vysoké zvěře a prospívání lesů.

Výskyt vlka obecného 2019/2020
Zdroj: selmy.cz

Komise hledá způsoby, jak zabránit škodám

S cílem otupit hrany sporů zastánců a odpůrců vlků letos také vznikla speciální komise rady Královéhradeckého kraje, která má za úkol najít způsoby, jak zabránit škodám v souladu s právní ochranou vlků. Vlci patří mezi zvláště chráněné živočichy. Kraj na tom spolupracuje s ministerstvy, zástupci obcí a neziskových organizací.

Trvalý výskyt vlků v Královéhradeckém kraji byl po 250 letech zaznamenán v roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování.